Linkovi

Besne požari u Kaliforniji, 44 mrtvih, stotine nestalih


Vatrogasci duž autoputa Ronald Regan (118) blizu grada Simi Veli (Foto: AP/Ringo H.W. Chiu)
Vatrogasci duž autoputa Ronald Regan (118) blizu grada Simi Veli (Foto: AP/Ringo H.W. Chiu)

Najmanje 42 osobe su stradale u požarima koji besne u Severnoj Kaliforniji, što ih čini najsmrtonosnijim u istoriji te američke savezne države.

Istovremeno, u dva manja požara u Južnoj Kaliforniji stradale su još dve osobe.

Vlasti navode da se još stotine ljudi vode kao nestali, četiri dana pošto je vatra progutala gradić Peradajz.

"Ovo je događaj bez presedana", izjavio je šerif okruga Buti Kori Honea. "A ukoliko ste bili tamo, svesni ste onoga s čime se suočavamo. Želim da pronađemo što više posmrtnih ostataka, što je pre moguće, jer shvatam koliko je teško ljudima kada ne znaju šta se dogodilo s njihovim bližnjima".

Pogledajte: Opasnost u Kaliforniji

Search for Bodies Continues Amid California Inferno
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Zvaničnici tvrde da je čak 150 hiljada građana raseljeno zbog vatre koja se širi zahvaljujući vetru i izuzetno suvim uslovima i koja je spalila više od 1.000 kvadratnih kilometara šuma, stambenih i poslovnih četvrti.

Meteorolozi najavljuju da će uslovi povoljni za širenje požara postoati bar do utorka, s obzirom da se kiša, koja bi pomogla vatrogascima da ostvare napredak, ne očekuje u bilo kojem delu Kalifornije još najmanje sedam dana.

Guverner Kalifornije Džeri Braun proglasio je vanredno stanje i zatražio finansisjku pomoć federalne vlade u Vašingtonu.

Vatrogasac na autoputu Ronald Regan blizu Simi Velija (Foto: AP)
Vatrogasac na autoputu Ronald Regan blizu Simi Velija (Foto: AP)

Kasno uveče u ponedeljak, predsednik SAD Donal Tramp proglasio je požare "katastrofom" i omogućio korišćenje federalnih sredstava za pomoć ugroženima.

Tramp je prethodno, tokom vikenda, pretio da će ukinuti vladinu pomoć Kaliforniji, zbog, kako je rekao, lošeg upravljanja šumama u toj državi, koja ima najviše stanovnika od svih u SAD.

Tramp nije pomenuo dugogodišnju sušu u Kaliforniji. Guverner Braun izjavio je da bi državna i federalna vlada mogle da poboljšaju upravljanje šumama, ali je dodao da su klimatske promene i visoke temperature vayduha mnogo veći problem, kada je reč o požarima.

Predsednik je u ponedeljak hvalio nekoliko hiljada vatrogasaca koji se bore sa požarima:

Vatrogasci Kalifornije, Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) i spasilačke ekipe su sjajni i veoma hrabri. Hvala vam i Bog vas blagoslovio!"

Požar na severu, koji jen počeo prošle nedelje, uništio je oko 6.600 objekata, što ga čini najrazornijim u istoriji, a trenutno je samo 30 odsto tog požara pod kontrolom. Na jugu, jedan od manjih požara "Hil" je pod kontrolom 85 odsto, a drugi "Vulsi", svega 30 odsto.

Nekoliko poznatih ličnosti izgubilo je svoje domove u požaru, među njima Nil Jang i Majli Sajrus.

XS
SM
MD
LG