Linkovi

Nestabilna situacija na svetskim berzama


Trgovci na američkoj berzi u Njujorku
Trgovci na američkoj berzi u Njujorku

Na američkoj i svetskim berzama beleže se usponi i padovi zbog najave Federalnih rezervi da će smanjiti mere za oporavak ekonomije

Američki berzanski indeksi danas su oscilirali izmedju uspona i padova posle dramatičnih dvodnevnih gubitaka. Evropske berze završile su dan sa gubicima dok su azijske imale mešovite rezultate. Do pada u sredu i četvrtak došlo je zbog najave američkih federalnih rezervi da će smanjiti stimulativne mere za oporavak američke ekonomije, kao i zbog zabrinutosti o kineskoj ekonomiji.

Protekla nedelja bila je puna uspona i padova za američke kao i za svetske berze.

„Ova nedelja bila je kao 'savrsena oluja'“, kaže trgovac Alan Valdes.

Investitori kažu da je oluja delom posledica dobrih vesti o ekonomiji. Prošlog meseca američka ekonomija je dodala 175.000 radnih mesta dok se očekuje da će stopa nezaposlesti sledeće godine pasti na ispod 7 odsto. Prodaja postojećih kuća je takodje u porastu - prošlog meseca zabeležen je najveži broj u protekle tri i po godine.

Medjutim, oporavak od recesije znači da bi federalne rezerve mogle da smanje svoj stimulativni program kojim su, putem kupovine obveznica, pumpale milijarde dolara u ekonomiju da bi podstakle rast.

„Naša ekonomija se oporavlja i sada je vreme da vidimo da li možemo da se oslonimo na sopstvene snage“, kaže analitičar Džonatan Korpina.

Medjutim, najava moguće promene politike federalnih rezrrvi uzdrmala je neke investitore, koji se pitaju da li je ekonomija dovoljno snažna. Neki takodje brinu zbog mogućeg nestanka niskih kamatnih stopa. Kamate na hipotreke su već porasle na preko 4 odsto prvi put u proteklih godinu dana, a analitičari kažu da je to samo nagoveštaj prilagodjavanja na nove realnosti.
XS
SM
MD
LG