Linkovi

Novi pad na svetskim berzama


Berza u Tokiju
Berza u Tokiju

Vrednost indeksa na globalnim tržištima naglo je pala, pošto su investitori rasprodavali akcije i kupovali zlato i obveznice.

Glavni indeksi na Volstritu su tokom današnje trgovine pali i do dva odsto, delom i zbog pada bankarskih akcija i cena nafte, kao i usporavanja globalne ekonomije.

Zabrinutost podstiče i upozorenje šefice Centralne banke Dženet Jelen da bi oslabljenja svetska ekonomija i neizvesnost na finansijskim tržištima mogli da ugroze američki ekonomski rast. Jelen je tokom svedočenja u Kongresu dodala da je malo verovatno da će Federalne rezerve smanjiti osnovnu kamatnu stopu, ali i nagovestila da će planirano povećanje biti postepeno.

Prethodno je britanski FTSE pao za 2,4 odsto, nemački DAX za 2,5, a francuski CAC četiri odsto. Slična situacija je bila i na azijskim tržištima, gde je glavni indeks na berzi u Hong Kongu zabeležio pad od gotovo četiri odsto, a južnokorejski Kospi od 2,9. Pala je i vrednost dolara, na najniži nivo u odnosu na jen u poslednjih 16 meseci, dok je evro porastao.

Cena sirove nafte pala je ispod 30 dolara. Analitičari očekuju da će se neizvesnost na tržištima nastaviti, uz ocenu da se najviše strahuje zbog moguće krize u finansijskom sektoru.

XS
SM
MD
LG