Linkovi

Bernanki: Mere SAD korisne za sve


Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki

Šef Federalnij rezervi rekao je da mere koje preduzimaju SAD jačaju američku ekonomiju, ali su korisne i za globalnu ekonomiju, jer podstiču rast

Predsednik američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki, na konferenciji pod pokroviteljstvom Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Tokiju, odbacio je tvrdnje da su mere koje preduzima Centralna banka za ublažavanje monetarnih problema, štetne za ekonomije u usponu.

On je danas rekao da mere koje preduzimaju Sjedinjene Države jačaju američku ekonomiju, ali su korisne i za globalnu ekonomiju, jer podstiču rast i obezbeđuju snažnija robna tržišta u razvoju.

Pojedini svetski zvaničnici kritikuju politiku Federalnih rezervi, tvrdeći da izuzetno niske kamatne stope u Sjedinjenim Državama daju američkoj trgovini prednost, snižavajući vrednost dolara. Jeftiniji dolar znači i jeftiniju američku robu u inostranstvu.

Federalne rezerve već nekoliko godina održavaju ultra niske kamatne stope, što američkoj ekonomiji donosi hiljade milijardi dolara i stimuluiše rast. Federalne rezerve su prošlog meseca odlučile da upumpavaju 40 milijardi dolara mesečno u američku ekonomiju pogođenu visokom nezaposlenošću.

Bernanki je naglasio da se vrednost američkog dolara nije mnogo menjala u odnosu na vrednost valuta ekonomija u usponu, tokom produženog perioda olakšavanja kreditnih uslova Federalnih rezervi.
XS
SM
MD
LG