Linkovi

Politika (ne)pozivanja na relaciji Beograd - Zagreb


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Posle današnjeg sastanka sa predstavnicima diplomatskog kora i šefova misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbijii, Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zabrinutost zbog situacije u regionu ali i rekao da je Srbija odlučna na putu stabilnosti i mira. Istom sastanku nije prisustvovao ambasador Hrvatske Gordan Markotić.

''Radićemo sve da poboljšamo odnose s Hrvatskom, imao sam dvostruki poziv da dođem u Dubrovnik, a onda sam na lep način dobio poruku da ne dolazim. A hteo sam da odem. Ne bih osramotio Srbiju ni u Dubrovniku, ali su mi jasno dali do znanja da nisam dobrodošao, a to znaju i međunarodni faktori'', kazao je Vučić.

Kako javljaju domaći mediji Markotić nije danas prisustvovao sastanku jer nije dobio poziv za skup, što su medijima u Beogradu potvrdili diplomatski neimenovani izvori.

Od predsednika vlade Srbije se danas moglo i čuti da će nastaviti sa politikom ćutanja na uvrede koje dolaze iz Hrvatske, koju je i najavio prošle nedelje kada je i rekao svojim ministrima da se ponašaju u skladu sa ovom odlukom.

Neimenovani diplomatski izvor je rekao i da je nepozivanje hrvatskog ambasadora "pošteniji odnos srpske vlade prema Markotiću, nego što je bio odnos hrvatske vlade prema srpskom premijeru", koji je formalno pozvan na Dubrovnik forum. Isti izvor je i rekao da "ako ništa drugo, hrvatskog ambasadora nisu varali."

XS
SM
MD
LG