Linkovi

Beograd ponovo prvi na svetu po aerozagađenju


Protest u Beogadu zbog aerozagađenja, 13. novembar 2022.
Protest u Beogadu zbog aerozagađenja, 13. novembar 2022.

BEOGRAD - Beograd je u sredu ponovo dospeo na vrh liste glavnih gradova sa najzagađenijm vazduhom na svetu. Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da je u utorak zabeleženo prekoračenje graničnih vrednosti štetnih čestica PM10 u Novom Sadu, Beočinu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu, prenosi FoNet.

U sredu je na sajtu agencije navedeno da je u Beogradu vazduh zagađen, što sa sobom nosi određene preporuke u ponašanju stanovništva - poput one da se izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom.

Agencija je saopštila da je početak grejne sezone uticao na povećanje zagađenja vazduha, kao i aktuelne vremenske prilike, te da bi najavljene kiše mogle da doprinesu padu zagađujućih čestica.

"Poboljšanje kvaliteta vazduha je prioritetni cilj na kojem moramo da radimo zajedno i požrtvovano, jer je vazduh zajednički imenitelj svih građana Srbije", saopštila je Agencija.

Lista najzagađenijih gradova na svetu sa aplikacije AirVisual, koja uzima podatke od Agencije za zaštitu životne sredine (screenshot)
Lista najzagađenijih gradova na svetu sa aplikacije AirVisual, koja uzima podatke od Agencije za zaštitu životne sredine (screenshot)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je za TV Prva da aplikacija ne treba da bude merilo kvaliteta zagađenosti vazduha, te da "ne zna zašto je vazduh zagađen sada, a neće biti za dva meseca".

Šapić tvrdi da nema racionalnog objašnjenja zašto je vazduh u Beogradu boljeg ili lošijeg kvaliteta, kao i da je, po vrednostima sa aplikacije, Beograd u poslednje četiri godine "relativno nezagađen".

Prestonica Srbije se nekoliko godina unazad nalazi na vrhu liste gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji godišnje zbog bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha, umre oko 6.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG