Linkovi

Beograd zabranio Pacoliju dolazak na tribinu BNV u Novom Pazaru


Tribina Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koja je trebalo da bude održana u Novom Pazaru i na kojoj je trebalo da govori i ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli otkazana je pošto Vlada Srbije nije odobrila Pacoliju ulazak na teritoriju Srbije.

BNV je nakon toga otkazalo i svečanu sednicu, i tribinu, kao i sve događaje planirane za subotu, prenose mediji.

Tribina "Proces uspostavljanja regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu" trebalo je da bude održana u subotu, a pored Pacolija, na njoj je trebalo da govore i predsednik BNV Sulejman Ugljanin i Nedžmedin Spahiu.

Pacolija je u svojstvu ministra spoljnih poslova u Novi Pazar pozvao Ugljanin.

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, rekao je da boravak Pacolija kao ministra spoljnih poslova Kosova "nije predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", odnosno da nije predviđeno da Kosovo ima bilo kakvog ministra inostranih poslova.

"Vlada Republike Srbije nije odobrila dolazak i svaki pokušaj njegovog dolaska bi bio ilegalan, a zna se kako se postupa sa onima koji ilegalno pokušavaju da dođu na prostor međunarodno priznate, suverene zemlje kakva Srbija jeste", istakao je Vulin, naglašavajući da u ovom slučaju ne treba praviti paralele sa ponašanjem prištinskih vlasti.

"Nemojmo zaboraviti, mi smo država, međunarodno priznata država, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom UN, u skladu sa Rezolucijom 1244. Nemojmo da pravimo nikakve paralele", rekao je Vulin.

MIP Kosova: Beograd ne poštuje Briselski sporazum, sprečava slobodu kretanja

Ministarstvo inostranih poslova Kosova reagovalo je izražavajući žaljenje i ogorčenje. "Republika Kosovo je uvek postupala u skladu sa Sporazumom u Briselu o posetama visokih zvaničnika i u skladu sa potrebnim procedurama. Ovaj slučaj ponovo pokazuje da se Beograd ne zalaže za poštovanje sporazuma Brisela i izaziva nepotrebne tenzije sprečavanjem poseta visokih zvaničnika Kosova Srbiji", navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da je ovo vreme u kojem je slobodno kretanje ljudi osnovno ljudsko pravo i svaka vlada bi morala da ga poštuje.

"Kosovo je sa većom posvećenošću to poštovalo i uvek će to poštovati, dok se posete ne zloupotrebljavaju, kao u mnogim slučajevima koji su se dogodili u prošlosti prilikom dolaska gostiju iz severne susedne države", dodaje se u saopštenju i ističe da bi bilo razumno da Kosovo zadrži pravo na recipročne mere u odnosu na vlasti u Beogradu u skladu sa sporazumom iz Brisela.

U saopštenju se podseća da bi prilikom poseta predstavnika Kosova sunarodnicima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo da se primeni mera reciprociteta u odnosu na posete Srbima na Kosovu predstavnika institucija Srbije.

Premijerka Brnabić: BNV da poštuju zakone

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upozorila je čelnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća da poštuju zakone svoje države, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Povodom poziva BNV Pacoliju, Ana Brnabić je navela da nacionalni saveti predstavljaju sve pripadnike jedne nacionalne manjine, a ne pojedinačne političke partije ili interese u čije ime ne mogu nastupati, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, "kao što je neko ispred BNV uradio", na "svečanu sednicu BNV", a povodom dolaska "osobe koja sebe naziva 'ministrom spoljnih poslova'" Kosova, predstavlja "jasno i flagrantno kršenje zakona Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina", ocenila je premijerka.

Kao predsednica Vlade Srbije i kao predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine Ana Brnabić je, kako se navodi, upozorila čelnike BNV da ne zloupotrebljavaju nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine i ocenila da su ovakve inicijative u suprotnosti sa svrhom postojanja nacionalnih saveta.

Ona je pozvala čelnike BNV-a da se uozbilje, da budu odgovorni, pre svega prema građanima koje predstavljaju, da ne sakupljaju jeftine političke poene na račun stabilnosti i da ne zloupotrebljavaju toleranciju i razumevanje Vlade Srbije.

"Srbija je primer poštovanja prava i sloboda nacionalnih manjina, a obaveza Vlade je da zaštiti predstavnike nacionalnih manjina od neodgovornih pojedinaca u nacionalnim savetima da bi nastavili da jačamo naše društvo kao ravnopravno i inkluzivno", rekla je Ana Brnabić.

XS
SM
MD
LG