Linkovi

Šta Beograđani očekuju od Trampove administracije?


Predsednik Tramp u prisustvu kongresnih lidera i svoje porodice formalno potpisuje nominacije za svoj kabinet u Predsedničkoj sobi Senata.
Predsednik Tramp u prisustvu kongresnih lidera i svoje porodice formalno potpisuje nominacije za svoj kabinet u Predsedničkoj sobi Senata.

Kao i širom sveta, i u Srbiji se pratilo današnje polaganje zakletve novog predsednika SAD Donalda Trampa. S obzirom da građani Srbije na izborima navijali upravo za Donalda Trampa - zanimljivo je šta Beograđani očekuju od nove američke administracije i novog predsednika.

Novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država preuzeo je dužnost pre nekoliko sati, a moglo bi se reći da ceo svet sa nestrpljenjem očekuje da vidi prve poteze Donalda Trampa. Nije tajna da su građani Srbije, prateći američke izbore, velikom većinom bili protiv Hilari Klinton i navijali za Trampa – tako da sada ima onih koji očekuju da se sa novom administracijom poboljšaju odnosi između Beograda i Vašingtona:

"Nadam se da će sve najbolje biti ipak. Jer, cela ta priča od Klintona i Obame nije mi se dopadala."

"Ja mislim da će na bolje biti, bar prema njegovim izjavama. I treba to očekivati. Mada je dosta zagonetna ličnost."

"Hoće, promeniće se na bolje sto posto. Bar je on pokazao da hoće da ima dobre odnose sa Rusijom – što ne bi imao i sa Srbijom."

"Mislim da neće imati Kosovo podršku, i da Kosovo mnogo žali što Klintonova nije došla."

Ipak, čini se da je više onih građana koji na stvari gledaju sa većom dozom realizma, i od novog predsednika SAD ne očekuju preveliko zanimanje za ovaj deo sveta:

"Ne mislim da će se tu bilo šta promeniti. Politika se u velikim zemljama ne vodi ad hoc i na kratke staze, sa kratkim fitiljima. To su i inercija i strategija i planovi koji se prave za 15, 20, 30, 50 godina."

"Moguće je da će doneti nešto novo, ali to su samo površinski detalji. Znači samo nešto malo, ne neke bitne stvari. Ne menjaju oni svoju politiku, vrlo teško."

"To su velike igre, oni će da se dogovore između sebe. Mislim, kako se dogovore Rusi i Amerikanci."

"Vrlo smo bitan faktor po svojoj brojnosti, a još bitniji po svojoj ekonomskoj moći. Mislim da od Srba zavise razne vaseljenske stvari, ali da američkog predsednika, ko god da je on, Srbija ne interesuje previše."

"Ja mislim da će sve ostati isto, jer Amerika je velika sila i ona diktira i dalje ritam koji njoj odgovara. A mi svi ostali smo sitni, tako da ih uopšte nije briga za nas."

U ovom trenutku analitičari širom sveta seciraju i tumače inauguracioni govor Donalda Trampa, tražeći naznake politike koja će, koliko od sutra, da upravlja svetom. Ono što je sigurno je da ništa neće biti kao juče. Koliko će biti drugačije – na to niko nema odgovor, pa ni građani Srbije.

XS
SM
MD
LG