Linkovi

Dačić pozvao kosovske Srbe da glasaju


Dačić za vreme posete manastiru Gračanica
Dačić za vreme posete manastiru Gračanica

Premijer Ivica Dačić u toku posete Gračanici pozvao je Srbe sa Kosova da budu jedinstveni i izađu na predstojeće lokalne izbore koji su zakazani za 3. novembar.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je danas u Gračanici Srbe na Kosovu da na predstojećim lokalnim izborima glasaju za one političke snage koje će voditi jedinstvenu politiku sa Beogradom. Dačić je u porti manastira Gracanica razgovarao sa Vladikom Teodosijem.

Istovremeno u centru Gračanice održan je predizborni miting Građanske inicijative Srpska, ali se Dačić na njemu, iako se očekivalo, nije pojavio.

Predsednika Vlade Srbije u Gračanici je dočekao episkop-raško prizrenski Teodosije. Obraćajući se okupljenim građanima u porti manastira Gračanica, Dačić je rekao da Beograd želi da pošalje poruku mira i da pokaže da brine o svojim građanima. Predsednik Vlade Srbije potvrdio je izjavu premijera Kosova Hašima Tačija da je na Kosovo došao iz verskih razloga.

“Rekli su mi da je ova moja današnja poseta verskog karaktera i to je tačno, zato što ja verujem u Srbiju”, rekao je Dačić.

Dačić je pozvao Srbe sa Kosova da budu jedinstveni i izađu na predstojeće lokalne izbore koji su zakazani za 3. novembar.

“Izađimo svi na lokalne izbore, da izaberete srpsku vlast. Srbija ne poziva vas da izađete na izbore zbog Prištine, nego zbog vas i nas, da imate vlast koja će da legitimiše i artikuliše naše srpske interese na Kosovu i Metohiji. Da imate lokalne vlasti koje će posle izbora da konsituišu zajednicu srpskih opština”, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Istovremeno dok je Ivica Dačić u manastiru Gračanica razgovarao sa vladikom Teodosijem u centru Gračanice održan je miting Građanske inicijative Srpska, koju podržava vlada Srbije. Iako je bilo očekivano da se okupljenima na ovom mitingu kojih je bilo nekoliko hiljada obrati i predsednik Vlade Srbije do toga nije došlo, jer kako su rekli govornici na mitingu, to mu nisu dozvolile prištinske vlasti.

Kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović, rekao je obraćajući se okupljenima da očekuje da će 3.novembra pobedi Građanska inicijativa Srpska čiji će prvi posao biti formiranje zajednice srpskih opština.

“Pred nama je zadatak koji moramo da ispunimo 3.novembra, moramo da ih pobedimo sve, da postavimo temelj za zajednicu srpskih opština. Da ta zajednica bude institucija od punog kapaciteta, a ne nevladina organizacija kako bi oni želeli”, rekao je Stojanović.

Pored Ivice Dačiće u posetu Gračanici doputovali su i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i bivši ministar prosvete Žarko Obradović.

Svoju posetu Kosovu Dačić je završio ispijanjem kafe u kafiću u centru Gračanice koji se nalazi ispod izbornog štaba Srđana Popovića, kandidata za gradonačelnika Gračanice ispred Samostalne liberalne stranke, koja je deo vladajuće koalicije na Kosovu.
XS
SM
MD
LG