Linkovi

Dačić: Zahtev EK preti dijalogu


Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je u Vladi Srbije uručio premijeru Srbije Ivici Dačiću izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je u Vladi Srbije uručio premijeru Srbije Ivici Dačiću izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Premijer Srbije uznemiren je formulacijom iz strategije EK o proširenju u kojoj se od Srbije traži da poštuje teritorijalni integritet Kosova.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer uručio je predsedniku vlade Srbije Ivici Dačiću Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama. Dačić je ocenio da zahtev iz pratećeg dokumenta Evropske komisije – strategije o proširenju - da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova, ugrožava dijalog Beograda i Prištine.

Obrazlažući izveštaj Evropske komisije, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da dijalog Beograda i Prištine mora biti obnovljen i podignut na najviši politički nivo i pozvao vlasti u Srbiji da nastave dalje reforme u procesu pridruživanja EU.

Uprkos tome što je postignut odredjeni napredak u odnosima, od februara nije držanm sastanak Beograda i Prištine. Krajnje je vreme da se ponovo angažujemo na tome. Vreme je da se nivo dijaloga podigne na najviši politički nivo, što je u ravni sa onim što je predložila Ketrin Ešton.”

Dežer je ocenio da izveštaj EK predstavlja objektivnu sliku stanja u Srbiji u ovom trenutku, uz jasno navodjenje šta treba dalje uraditi da bi se išlo napred. On je pozvao vlasti u Beogradu da ulože više napora u reformu pravosudja i posebno ukazao na loše stanje u pravosudju, kao i problem nezavisnosti državnih institucija.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije daje realnu sliku stanja u Srbiji, ali da je uznemiren formulacijom iz dokumenta o strategiji proširenja EU, u kojoj se od Srbije očekuje da “poštuje teritorijalni integritet Kosova.”

“Vi znate da je Srbija bila spremna za politički dijalog sa Kosovom, bili smo spremni da to učinimo već sada u oktobru, ali sada ovo pred nas postavlja pitanje da li je ovo samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ja još nisam sreo teritorijalni integritet bez suvereniteta. Možda je poštenije tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, nego da prizna teritorijalni integritet.”

Dačić je dodao da će zatražiti razjašnjenje od komesara EU Štefana Filea, da li je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uslov za Srbiju, jer kako je istakao, za Beograd su novi uslovi neprihvatljivi.

Srbija zaista nema nameru da nasilnim metodama narušava ono što predstavljaju administrativne linije Kosova i Metohije, ali ja sam shvatio da mi želimo dijalog i relaksaciju odnosa, statusno neutralni dijalog, a ne da pomažemo Kosovu da zaokruži nezavisnost.”

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, ocenila je da izveštaj Evropske komisije prikazuje objektivno stanje u Srbiji i da će ga vlada detaljno razmotriti.

"Ovaj izveštaj nije ni kritika, ni pohvala vlade, već ocena sprovodjenja reformi. Za nas je to objektivna slika stanja u kome je Srbija".

Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević, izjavila je za agenciju Tanjug da sadržaj Izveštaja Evropske komisije ne predstavlja iznenađenje ni u pogledu ocene do sada učinjenog, niti očekivanja od onoga što treba se učini. "Deo o Kosovu razumem kao ukazivanje na činjenicu da ćemo pitanja o kojima ćemo razgovarati u dijalogu rešavati uz isključivanje mogućnosti podele Kosova, što smo u nekoliko navrata i ranije čuli", rekla je bivša direktorka vladine Kancelarije za evrointegracije.

Ona je odsetila da se i u prošlogodišnjem mišljenju Evropske komisije sa neodobravanjem gledalo na izjave o mogućnosti podele Kosova.

Delević je objasnila da je Strategija o proširenju dokument koji prati Izveštaj objavljen za zemlje u procesu stabilizacije i proširenja, o kojem će se razgovarati na decembarskom Savetu.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić, izjavila je da je stav EU da Srbija treba da poštuje teritorijalni integritet Kosova jasna poruka da neće biti podele Kosova.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da je negativni izveštaj Evropske komisije prelomna tačka u kojoj će Srbija izabrati da se okrene reformama i modernizaciji ili "ostati u dubokoj zavetrini neuspešne tranzicije".
XS
SM
MD
LG