Linkovi

"Beograd i Priština da izbegavaju provokativne izjave i akcije"


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: REUTERS/Francois Walschaerts )
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: REUTERS/Francois Walschaerts )

Beograd i Priština bi trebalo da budu uzdržani i da izbegavaju provokativne izjave i akcije, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u odvojenom telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

"Danas sam pozvao predsednika Vučića i gospodina Haradinaja da bih ih informisao o sastanku ministara inostranih poslova NATO-a o Zapadnom Balkanu. Naglasio sam da bi i Beograd i Priština trebalo da pokažu smirenost i uzdržanost i da izbegavaju bilo kakve provokativne izjave ili akcije", navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoltenberg je u saopštenju naveo da je sa premijerom Kosova pokrenuo pitanje o planu da se Kosovske snage bezbednosti transformišu u vojsku.

"Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vreme, da je suprotan savetima mnogih članica NATO-a i da bi mogao da ima negativne posledice po izglede Kosova kada je reč o evro-atlantskim integracijama. Ponovio sam da će, ako se mandat Kosovskih bezbednosnih snaga promeni, NATO morati da ispita nivo angažmana sa bezbednosnim snagama", dodaje se u saopštenju.

Kosovske snage bezbednosti
Kosovske snage bezbednosti

Generalni sekretar Alijanse je sa predsednikom Srbije takođe razgovarao o deeskalaciji trenutnih napetosti.

"Podsetio sam ga da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, i dalje jedini način da se u regionu donesu trajni mir i stabilnost. NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova kroz mirovnu misiju KFOR-a", zaključuje se u saopštenju.

"Tranzicija snaga bezbednosti će biti transparentna"

U saopštenju iz kabineta premijera Kosova, navodi se da je Haradinaj obavestio sekretara Stoltenberga "o posvećenosti Vlade Kosova o procesu tranzicije Kosovskih snaga bezednosti" i uverio ga da će "tranzicija KSB-a biti transparentna i u bliskoj saradnji sa NATO-om, za profesionalnu, multietničku i kredibilnu vojsku, koja će služi svim građanima Kosova".

„Ova suverena odluka Kosova, o kojoj će se glasati 14. decembra, u sebi sadrži viziju i volju građana Kosova da sačuvaju i štite zapadne vrednosti. KSB će doprineti miru i stabilnosti u regionu i šire. Kosovske institucije će se osigurati da nastave blisku saradnju sa KFOR-om i NATO-om, jer imamo iste zabrinutosti bezbednosti, interese i vrednosti ”, rekao je Haradinaj u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a.

XS
SM
MD
LG