Linkovi

Istraga Bengazija: Bez novih kritika Hilari Klinton


Konačan izveštaj o napadu u Bengaziju
Konačan izveštaj o napadu u Bengaziju

Istraga terorističkog napada na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju 2012. godine, koju su vodili republikanci u Kongresu, okonačana je bez novih tvrdnji o akcijama tadašnje državne sekretarke Hilari Klinton. Komentarišući izveštaj komiteta Predstavničkog doma, Klinton je na jednom predizbornom skupu rekla da nije utvrđeno ništa što bi bilo u suprotnosti sa rezultatima brojnih drugih istraga. Republikanski kongresmeni optužili su vojsku za spor odgovor u slanju resursa u američko diplomatsko predstavništvo uprkos naredbama predsednika Baraka Obame i tadašnjeg sekretara za odbranu Liona Panete.

Republikanski kongresmen, Trej Gaudi, predvodio je istragu napada u Bengaziju 2012. godine, u kojima su poginula četiri Amerikanca – među kojima i ambasador u Libiji Kris Stivens.

“Ništa nije moglo da stigne do Bengazija, zato što ništa nije poslato. Ni jedan pripadnik američke vojske nije raspoređen u Bengaziju uprkos naredbi sekretara za odbranu u 7 sati uveče tog dana. “

U izvještaju od 800 strana, koji obuhvata intervjue sa 80 novih svjedoka, zaključuje se da je Obamina administracija kriva za, kako se navodi, spor odgovor.

“Vašington je imao pristup informacijama, u stvarnom vremenu, ali one nisu uticale na odluke koje su donijete”, istakao je Gaudi.

Naglašava se i činjenica da je administracija za napad prvobitno okrivila objavljivanje anti-muslimanskog video snimka, dok su pojedini zakonodavci otišli korak dalje od zaključaka komiteta i oštro kritikovali tadašnju državnu sekretarku Hilari Klinton.

“U javnosti je govorila američkom narodu da je riječ o protestu podstaknutom video snimkom, dok je privatno govorila istinu da je u pitanju teroristički napad”, ustvrdio je republikanski kongresmen Džim Džordan.

“Ovdje je riječ o republikanskoj teoriji zavjere u potrazi za zavjerom”, poručio je zamjenik portparola Bijele kuće Erik Šulc.

Izborni štab Hilari Klinton saopštio je da je izvještaj – za čiju izradu su bile potrebne dvije godine i sedam miliona dolara – ispolitizovao smrt četiri Amerikanca. Demokrate su više puta istakle da je njegov cilj da se podrije njena predsjednička kandidatura.

U pitanju je komitet koji je radio duže od komisije za napade 11. septembra i komiteta za Perl Harbur, ubistvo predsjednika Kenedija, iransku krizu i Votergejt”, naveo je Šulc.

Pojedini republikanci, među kojima i Donald Tramp, optužili su Klinton da nije obezbijedila adekvatnu zaštitu američke misije. Svoj izvještaj su juče objavile i demokrate u komitetu, koje su navele da najbliže američke trupe, raspoređene u Italiji, nisu mogle da dođu do Bengazija na vrijeme da spasu diplomate, a da je Hilari Klinton tada bila aktivno uključena u rešavanje situacije. Do sada je sprovedeno najmanje 10 istraga incidenta, dok je bivša državna sekretarka prošlog oktobra svjedočila 11 sati u Kongresu.

XS
SM
MD
LG