Linkovi

Beli policajac pucao na crnkinju u njenoj kući Teksasu, optužen za ubistvo


Buketi cveća ispred kuće 28-godišnje žrtve Atatjane Džeferson u Fort Vortu (Foto: AP)
Buketi cveća ispred kuće 28-godišnje žrtve Atatjane Džeferson u Fort Vortu (Foto: AP)

Policajac iz Teksasa Eron Din, koji je u subotu - prema tvrdnjama policije - otvorio vatru i usmrtio crnkinju u njenoj kući, uhapšen je u ponedeljak, nekoliko sati pošto je dao otkaz, a zadržan je u zatvoru, jer je protiv njega podignuta optužnica za ubistvo.

Din, koji je belac, radio je u policiji Fort Vorta od aprila 2018. godine. U subotu je usmrtio 28-godišnju Atatjanu Džeferson, tako što je kroz prozor njene kuće pucao na nju, pošto je prethodno sused pozvao policiju, preko broja koji nije za hitne slučajeve, da prijavi da su ulazna vrata na kući Atatjane Džeferson otvorena.

Policija navodi da je ona u tom trenutku bila u kući sa svojim osmogodišnjim sestrićem. Snimak kamere s tela policijaca, koji je policija objavila, pokazuje dvojicu policajaca kako obilaze oko kuće sa baterijskim lampama, sve dok jedan od njih ne priđe prozoru i uzvikne: "Podigni ruke, pokaži mi ruke!"

Rupa od metka na prozoru kuće kroz koji je Eron Din ubio Atatjanu Džeferson (Foto: AP)
Rupa od metka na prozoru kuće kroz koji je Eron Din ubio Atatjanu Džeferson (Foto: AP)

Policija Fort Vorta je u saopštenju tokom vikenda navela da su policajci videli nekog blizu prozora u kući i da je policajac otvorio vatru pošto je "smatzrao da je to pretnja".

Porodica žrtve zahtevala je nezavisnu istragu Dina, ali i čitave policije Fort Vorta.

Ešli Kar, sestra ubijene Atatjane, rekal je da njena porodica želi da policija Fort Vorta demonstrira osobine koje je imala njena sestra.

"Da bude časna kada se bude pričalo o ovoj divnoj ženi. Da ima integritet i pozove federalnu vladu da istraži slučaj. Da bude posvećena brzom i odogovoarajućem krivičnom gonjenju".

Ovo ubistvo dogodilo se svega deset dana pošto je razrešen još jedan slučaj u Teksasu, koji je privukao veliku pažnju javnosti, kada je bela policajka ubila nenaoružanog crnca u njegovom stanu.

Policajka Amber Gajger je u septembru - kako tvrdi - pogrešila - i misleći da ulazi u svoj stan - usmrtila suseda Botama Džina.

Proglašena je krivom za ubistvo s predumišljajem i osuđena je na 10 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG