Linkovi

Teško do dogovora o sprovođenju sporazuma


Šef Delegacije EU u Srbiji, Vensan Dežer (arhiva)

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensan Dežer rekao da bi ukoliko Beograd i Priština ne uspeju da postignu dogovor oko implementacije sporazuma iz Brisela, moglo da dođe do arbitraže na političkom nivou.

Poslednjih dana u Beogradu se sve češće pominje mogućnost povratka pregovora sa tehničkog na politički nivo, jer timovi Beograda i Prištine nisu uspeli da se dogovore oko primene sporazuma iz Brisela.

Šef Delegacije Evopske unije u Srbiji, Vensan Dežer izjavio je da je Srbija proteklih godina učinila ozbiljne napore u procesu pridruživanja EU i da će narednog meseca biti zadovoljstvo doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu.

Dežer na uličnoj manifestaciji u Leskovcu izjavio da očekuje da će timovi sa obe strane uspeti da sprovodu dogovoreno, ali i da će možda biti potrebna dodatna arbitraža na političkom nivou.

"Ubeđen sam da će timovi koji rade na sprovođenju sporazuma biti u stanju da naprave progres. Ukoliko bude nekih problema opet ćemo uključiti premijere obe strane. Pred nama je još mnogo problema koji treba da budu rešeni, kao što su pitanje električne energije, telefona", rekao je Dežer.

A u Skupštini Srbije predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun je izjavio da Priština u pregovorima o implementaciji pokušava da prekroji briselski sporazum i nametne neka rešenja koja nisu u skladu sa sporazumom.

"Zbog toga je moguće očekivati da dođe do nekog novog sastanka na jednom višem političkom nivou koji bi mogao da bude arbitaža ili da ljudi iz EU daju svoje tumačenje pa da se onda vidi kako ići u primenu", rekao je Drecun.

"Očigledno su i beogradska i prištinska sve vreme u pregovorima – tako je bilo i u proteklim godinama, držale figu iza leđa i sada je potrebna neka vrsta supervizora koji bi presuđivao. Ne mislim da je to nužno loše u ovakvoj situaciji, pogotovu kada su i Beograd i Priština, i Srbi i Albanci u nekoj vrsti latentnog sukoba", izjavio je Bojan Đurić iz LDP-a.

Implementacija briselskog sporazuma je ključni problem, jer to ide najteže, ocenio je šef Poslaničkog kluba URS-a, Vladimir Ilić i izrazio bojazan da neka eventualna arbitraža ne bi bila objektivna.

U DSS-u smatraju da praksa da jedna država sa svojom pokrajinom preko arbitraže rešava spor do sada nigde nije postojala. Kako je rekao poslanik DSS-a Jovan Palalić, uvlačeći Srbiju u eventualni postupak arbitraže, EU želi da potvrdi da je Kosovo i Metohija za Uniju nezavisna država.
XS
SM
MD
LG