Linkovi

Beograd: Bojkot nije uspeo


Dan nakon lokalnih izbora na Kosovu vlasti u Beogradu ocenjuju da bojkot izbora nije uspeo, uprkos brojnim incidentima koji su juče zabeleženi, posebno na severu Kosova. Opozicija medjutim smatra da su izbori i sva okolna dešavanja zajednički poraz srpskog naroda.

Kako je danas u parlmentu izjavio ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin Srbija će odlučiti šta dalje tek nakon stava CIK Kosova i OEBS-a.

Šef parlamentarnog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da su izbori na severu Kosova bili neregularni zbog toga što su ekstremisti zastrašivali birače, čak i slikali ko je izašao na glasanje:

"Treba očekivati u narednom periodu da će Vlada Srbije učiniti sve da više ne dođemo u situaciju da takve grupe, da ekstremisti iz centralne Srbije odlaze na sever Kosova i destabilizuju situaciju. Ovo je prevršilo sve moguće granice i delovanje takvih pojedinaca i grupa mora da bude zaustavljeno," izjavila je Dijana Vukomanović is SPS-a.

"Ključno pitanje u ovom trenutku jeste da li će incidenti koje šačica salonskih i vikend nacionalista pokušavala da izazove u opštinama na severu Kosova uopšte imati bilo kakve pravne i političke posledice."

Direktor vladine Kancelarije za medije Milivoje Mihajlović je rekao da niko ne bi mogao da prihvati rezultate izbora na severu Kosova i dodaje da je ključ sada u rukama Brisela. Po njegovoj oceni – u političkom smislu se dogodila propast izbora.

Sličnu ocenu dala je i DSS, kao jedina parlamentarna stranka koja je bila protiv održavanja izbora. DSS je odbacila navode da je učestvovala u organizovanju nereda na biralištima na severu Kosova, a kako je danas rekao potpredsednik te stranke Slobodan Samardžić bojkot izbora, koji je iznosio između 84 i 98 odsto neizašlih birača, je poražavajući rezultat za vlast u Beogradu:

"Izbori su propali zato što narod nije išao na izbore, nije izašao. On je svojim bojkotom pokazao da neće da podnosi posledice tih izbora, a to je predavanje srpskih nstitucija u ruke albanskim secesionistima."

Konačno, LDP i DS ocenjuju da su zbog incidenata na severu Kosova juče na ispitu pali svi, kao i da je to zajednički poraz srpskog naroda. U DS-u traže poništavanje i ponavljanje izbora u Kosovskoj Mitrovici, a po oceni demokrata odgovornost za atmosferu u kojoj su juče održani izbori na Kosovu snose kako ekstremističke organizacije, tako i Vlada Srbije:

"Mislim da su mnogi pali na ispitu juče. I međunarodna zajednica zbog svoje inertnosti i donekle nesposobnosti, i militantni pozivari na bojkot, koji sigurno snose veliki deo odgovornosti. Ali nažalost i država, dakle i Vlada Srbije koja je potpuno nespremno, sa punim amaterizmom ušla u ovaj proces," izjavio je Borislav Stefanović
iz DS-a.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG