Linkovi

Fiskalni savet Srbije: Reforme nisu još ni počele


Fiskalni savet Srbije
Fiskalni savet Srbije

Uprkos smanjenju budžetskog deficita nema prostora za povećanje plata i penzija u naredne tri godine, ocenio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i dodao da suštinske reforme javne uprave i javnih preduzeća, kao i okončanje privatizacije su procesi koji nisu ni počeli.

Kako je rekao na konferenciji za novinare, troškovi za državna preduzeća su dostigli nivo od tri odsto BDP, što je jednako uštedama od smanjenja plata i penzija. Po njegovoj oceni, nema prostora ni za smanjenje stope PDV-a, a neophodno je već ove godine otpustiti 9.000 zaposle-nih u državi:

"Mi zadržavamo još uvek procenu da će 2015. BDP zabeležiti pad od 0,5 posto. To procenjujemo na osnovu podataka za prvi kvartal, ali i iz šire analize gde pokazujemo da je de facto privreda Srbije u recesiji od druge polovine 2013. godine, pa sve do danas."

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da su, uprkos opredeljenju države da više ne subvencioniše gubitaše i ne garantuje njihovo zaduživanje, i dalje visoki troškovi javnih preduzeća i da iznose 700 miliona evra. Ipak, po njegovim rečima, ima prvih nagoveštaja poboljšanja poslovanja državnih preduzeća:

"Reč je o tome da je usvojen je program restrukturiranja EPS, koji uključuje povećanje cene struje, kako je nagovešteno. Najavljena je statusna promene u Železnici i podela jedinstvenog preduzeća na četiri manja dela, i sazrela je svest o problemu Srbijagasa."

Vučković je rekao da Vlada mora da stane iza smanjenje državne uprave, kao i da taj proces mora da obuhvati i zaposlene na Kosovu. I dalje se isplaćuje takozvani kosovski dodatak koji je 2010. proglašen neustavnim, jer ljudi ostvaruju primanja na Kosovu, a žive i rade u centralnoj Srbiji, rekao je Vučković.

XS
SM
MD
LG