Linkovi

Skup o slobodi medija u Beogradu


Uz učešće predstavnika medija iz celog sveta i regiona, danas je u Beogradu održana međunarodna konferencija o slobodi medija.

U svim zemljama Zapadnog Balkana zabrinjavajuća je situacija kada je reč o slobodi medija i postoji velika razlika između onoga što piše u zakonima i deklaracijama i onoga što se događa u praksi, ocenila je danas predstavnica OEBS-a za medije Dunja Mijatović.

Učestvujući putem video linka u radu međunarodne konferencije o slobodi medija, održane u Beogradu, Mijatović je je navela da svi pričaju o novim zakonima i poboljšanjima u nekom periodu, ali je ukazala da ona vidi da je situacija zabrinjavajuća i da smatra da OEBS, Evropska komisija i Savet Evrope treba ozbiljno da sagledaju te probleme. Ko god govori da u Srbiji i u zemljama regiona nema cenzure “u potpunom je krivu”, dodala je Mijatović:

"Odgovornost znači ne kritikovati onoga ko je moćan i onoga ko je na vlasti. I takva vrsta odgovornosti je zamka i nešto od čega moramo se pomaći. Da bi govorili o odgovornosti prvo što mora da se desi je da država obezbedi da ima infrastruktura, da imaju institucije koje štite građane, uključujući novinare i medije."

I svi drugi učesnici na konferenciji su govorili u sličnom tonu, opi-sujući medijsku situaciju kao jako lošu – kako je rekla bivša novinarka TV B92 Ljubica Gojgić, to šta je vest diktira vlasnik medija koji, da bi zaradio novac, mora da bude u dobrim odnosima sa vrhom vlasti. Po mišljenju članice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Gordane Suše Srbija ima "jednog vlasnika" medija koji i ne mora da zove urednike, već urednici pretpostavljaju šta on misli:

"Za tri meseca naš predsednik Vlade pojavio se na naslovnim stranicama, govorim samo o naslovnim stranicama medija, 522 puta. Samo u aprilu, maju i junu. I to, svi tekstovi i sve što se o njemu piše, su neutralni. Vrlo malo ima kritičkih analiza. To je problem, otuda priča o samocenzuri."

Govoreći o ulozi države, Zaštitnik građana Saša Janković je rekao da ona, s jedne strane, ima obavezu ne samo da ne cenzuriše, već i da aktivno promoviše, stvara, uslove da se razvija sloboda medija i, dodao da je to nešto što on u poslednje vreme najviše zamera vlastima u Srbiji:

"Cenzura u onom klasičnom smislu, više ju je teško dokazati, njen pojavni oblik. Ali naša država sasvim sigurno nije u poslednjem periodu stvarala uslove da se razvijaju mediji kakvi su neohodni demokratskom društvu."

Predsednik Upravnog obora Asocijacije medija Zoran Sekulić je ocenio da zbog loše ekonomske situacije neki vlasnici medija u Srbiji sami pristaju na to da budu pod nečijim uticajem, kako bi zaštitili ili unapredili svoj posao. Problem je i pad tiraža dnevnih novina koje redovno kupuje svega 10 odsto stanovništva, rekao je Sekulić i dodao da se zarad povećanja tiraža kao problem javlja tabloizacija medija i senzacionalističko novinarstvo.

XS
SM
MD
LG