Linkovi

Generalni štrajk u Belgiji


Saobraćaj praktično paralisan u Belgiji generalnim štrajkom

Belgijski sindikati su pozvali radnike širom zemlje da učestvuju u jednodnevnom štrajku u znak protesta zbog mera štednje.

Štrajk je počeo kasno sinoć na aerodromima i železničkim stanicama. On preti da danas obustavi autobuske i metro usluge kao i da poremeti rad škola, biznisa, fabrika i vladinih kancelarija širom zemlje. Aktivisti sindikata su rekli novinarima da su radnici ujedinjeni protiv vladinih mera.

Predstavnica aerodroma u Briselu je saopštila da je otkazano 600 letova, što je pogodilo 50.000 putnika. Ranici protestuju zbog planova nove vlade da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina, zamrzne plate i smanji usluge javnog sektora.

Vlada navodi da mora da sprovede mere štednje kako bi održala deficit u nivou koji predvidja EU. Takodje insistira da su biznisima potrebne veće poreske olakšice kako bi bili konkurentni na globalnom tržištu.

Sindikati se protive vladinim planovima, ističući da se njima potkopava socijalni karakter belgijske države. Oni su prošlog meseca u Briselu započeli demonstracije u kojima je učestvovalo najmanje 100.000 radnika.

XS
SM
MD
LG