Linkovi

Podrška Belgije Crnoj Gori


Ministri spoljnih poslova Belgije i Crne Gore, Didije Rajnders i Igor Lukšić, Podgorica 16. februar 2015.
Ministri spoljnih poslova Belgije i Crne Gore, Didije Rajnders i Igor Lukšić, Podgorica 16. februar 2015.

Ministar spoljnih poslova Belgije rekao da njegova vlada podržava Crnu Goru na putu ka EU i NATO-u, kao i da su odnosi dve zemlje odlični.

Belgijski šef diplomatije Didije Rajnders, koji je predsjedavajući u Savjetu Evrope, boravio je danas u Podgorici i u razgovoru sa svojim domaćinima istakao da je država iz koje dolazi podržava Crnu Goru na putu ka EU i NATO.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim kolegom, Igorom Lukšićem, kazao da je zadovoljan saradnjom Belgije sa Crnom Gorom. Posebno je zadovoljan činjenicom da Crna Gora ima isti stav o određenim međunarodnim pitanjima.

"Drago mi je što dijelimo zajednički stav i po pitanju Ukrajine, gdje je situacija veoma teška i po pitanju borbe protiv terorizma. Naravno, upoznati smo sa onim što se nedavno desilo u Kopenhagenu i u Libiji", rekao je Rajnders.

On je naglasio značaj regionalne saradnje u integracijama i jačanje veza Zapadnog Balkana i zemalja Beneluksa.

"Podržavamo napore Crne Gore da se pridruži NATO-u i EU, i zalažemo se za princip da zasluge svake države budu ocjenjivane pojedinačno".

Rajnders je ukazao na značaj stvaranja zakonodavnog okvira u Crnoj Gori koji je u toku, dodajući da će pratiti sve ono što dešava i na polju sprovođenja zakonodavnog okvira.

"Napredak je napravljen kada je u pitanju zakonodavni okvir za borbu protiv korupcije i različitih vidova diskriminacije, kao i reforme pravosuđa", objasnio je on.

Sada slijedi sprovođenje tih reformi u praksi, rekao je belgijski šef diplomatije i pohvalio napredak Crne Gore u oblasti borbe protiv diskriminacije, posebno kada je u pitanju diskriminacija LGBT osoba.

Ministar inostranih poslova u Vladi Crne Gore Igor Lukšić je belgijskom kolegi zahvalio na snažnoj podršci te države u crnogorskim ambicijama da postane članica NATO-a i EU.

"Ta podrška nije samo politička, već je ekspertskog karaktera i konkretizovana je brojnim projektima", rekao je Lukšić.

On je dodao da se u oblasti ekonomke saradnje dvije države može uraditi više.

"Nesumnjivo je da će integracioni procesi i izgradnja zakonodavnog okvira uticati na afirmaciju investicionih potencijala Belgije", rekao je Lukšić.

On je naglasio značaj saradnje država zapadnog Balkana i Beneluksa, posebno u oblastima kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i u daljem smanjivanju biznis barijera.

XS
SM
MD
LG