Linkovi

Bela kuća pokušava da izbegne nove inicijative za istragu veza sa Rusima


Bipartisan Calls Grow for Independent Probe of Russian Hacking
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Jačaju dvopartijski pozivi za nezavisnu istragu o ruskom hakovanju

Dok se predsednik Donald Tramp priprema za prvo obraćanje američkom Kongresu, Bela kuća je u nedelju nastojala da otkloni najnovije pozive za pokretanje nezavisne istrage o ruskim naporima da utiču na prošlogodišnje izbore u SAD i vezama između Moksve i prewdsednikovog unutrašnjeg kruga saradnika.

"Potpuno smo uvereni da će svi doći do istog zaključka - da nismo imali umešanost u ovo (rusko mešanje u izbore), kakva god da je istraga", rekla je portparolka Bele kuće Sarana Senders ABC-u.

Ranije, republikanski kongresmen Darel Isa iz Kalifornije pridružio se demokratama u pozivima za uvođenjem specijalnog tužioca, odvojenog od sekretara za pravosuđe Džefa Sešna, Trampovog čoveka od poverenja.

Arhiva - Republikanski kongresmen Darek Isa iz Kalifornije
Arhiva - Republikanski kongresmen Darek Isa iz Kalifornije

"Sešn... je bio u kampanji i on je postavljenik", rekao je Isa za HBO. "Moraćete da upotrebite poziciju specijalnog tužica ne samo da bi izuzeli (Sešna), ne možete to samo dati svom zameniku (takođe)".

"Treba da ispitamo njihove (ruske) aktivnosti i treba to da uradimo jer su oni loši ljudi", rekao je zakonodavac.

Bela kuća je saopštila da Amerikanci imaju preče brige.

"U nekom trenutku dođemo do tačke kada moramo da nastavimo dalje i počnemo da se fokusiramo na stvari o kojima Amerikanci brinu", rekla je Senders. "A ja ne mislim da je ovo to. Govorili smo o tome stalno, i stalno, i stalno iznova. Pitani smo i odgovarali smo".

Demokrate ne žele da popuste.

"Državni tužilac mora da se izuzme", rekla je ove nedelje liderka manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, demokratkinja iz Kalifornije. "Hajde da imamo istragu i otkrijemo istinu".

Nekoliko komiteta Kongresa koje predvode republikanci već istražuju ruske aktivnosti, zajedno sa Sekretarijatom za pravosuđe.

Kako god da se istrage odvijaju, Tramp nije krio svoj gnev po pitanju kontroverzi koje odbijaju da nestanu ili o medijima koje ih prenose.

"Ruski razgovori su LAŽNE VESTI, koje lansiraju demokrate, i puštaju preko medija, kako bi maskirale veliki izborni poraz i nelegalna curenja informacija", napisao je predsednik na Tviteru u nedelju.

Američke obaveštajne agencje su zaključile da je Rusija intervenisala tokom izborne kampanje u SAD hakojući mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta i puštajući ih u javnost, kao i plasirajući lažne novinske izveštaje sa ciljem rušenja reputacije demokratske kandidatkinje Hilari Klinton.

Ranije ovog meseca, savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin povukao se nakon izveštaja da je pogrešno obavestio potpredsednika Majka Pensa i druge zvaničnike Bele kuće o svojim učestalim kontaktima sa ambasadorom Rusije u SAD, Sergejom Kisljakom, tokom tranzicionog perioda, a pre Trampove inauguracije.

XS
SM
MD
LG