Linkovi

Bela kuća negira da je Tramp odao poverljive podatke ruskim zvaničnicima


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp sastaje se sa ministrom inostranih poslova Rusije, Sergejom Lavrovom (levo) i ruskim ambasadorom u SAD, Sergejom Kisljakom (desno) u Beloj kući u Vašingtonu, 10. maja 2017. (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije via AP)
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp sastaje se sa ministrom inostranih poslova Rusije, Sergejom Lavrovom (levo) i ruskim ambasadorom u SAD, Sergejom Kisljakom (desno) u Beloj kući u Vašingtonu, 10. maja 2017. (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije via AP)

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, H.R. Mekmaster, i drugi članovi Trampove administracije negirali su tačnost objavljenih izveštaja prema kojima je predsednik odao strogo poverljive informacije ruskim zvaničnicima u Ovalnom kabinetu.

Mekmaster je na konferenciji za novinare u utorak izjavio da su informacije o terorizmu i pretnjama međunarodnoj avijaciji koje je predsednik Donald Tramp podelio sa ruskim diplomatama prošle nedelje bile "u potpunosti prikladne" i nisu kompromitovale američke obaveštajne izvore.

Mekmaster je ostao pri svojoj oceni koju je izneo dan ranije da su američki mediji pošli od pogrešne premise u izveštaju da je Tramp otkrio visoko poverljive podatke ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i ambasadoru Moskve u SAD Sergeju Kisljaku na sastanku u Beloj kući.

“Nimalo nisam zabrinut", rekao je Mekmaster koji je prisustvovao susretu u Ovalnoj kancelariji. "Razgovor je bio u potpunosti adekvatan i potpuno u skladu sa očekivanjima naših obaveštajnih partnera."

Originalna priča, koju je prvi objavio Vašington post, "je lažna", rekao je novinarima Mekmaster ispred Bele kuće, kasno u ponedeljak. "Ni u jednom trenutku nije raspravljano o obaveštajnim izvorima ili metodama i predsednik nije razotkrio ni jednu vojnu operaciju o kojoj se već ne zna u javnosti", dodao je.

"Bio sam tamo. To se nije dogodilo", zaključio je Mekmaster, zatim se okrenuo i vratio u Zapadno krilo ne odgovarajući na novinarska pitanja.

Savetnik za nacionalnu bezbednost, H.R. Mekmaster, obraća se medijima ispred Zapadnog krila Bele kuće u Vašingtonu, 15. maja 2017.
Savetnik za nacionalnu bezbednost, H.R. Mekmaster, obraća se medijima ispred Zapadnog krila Bele kuće u Vašingtonu, 15. maja 2017.

Tilerson podržava Mekmastera

Državni sekretrar Reks Tilerson, koji je rekao da je takođe prisustvovao sastanku sa ruskim ministrom inostranih poslova i ruskim ambasadorom 10. maja, podržao je Mekmasterovu karakterizaciju razgovora, dodajući u izjavi da je "raspravljano o širokom sprektru pitanja, između ostalog i o zajedničkim naporima na terenu antiterorizma".

Nekoliko medijskih kuća u SAD izvestilo je da je predsednik, na sastanku u Ovalnom kabinetu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i ambasadorom Rusije u SAD, Sergejom Kisljakom, razotkrio informacije koje se smatraju strogo poverljivima.

Tramp se izgleda hvalio unutrašnjim informacijama o nazirućim pretnjama po avijaciju, objavio je Vašington post.

Njujork tajms je javio da se za te informacije smatra da su posebno osetljive, toliko da čak nisu široko deljene ni unutar vlade SAD, niti razmenjivane sa drugim saveznicima.

Dva lista, i neki drugi, dalje pišu da bi informacije mogle da ugroze kritične izvore obaveštajnih podataka o Islamskoj državi i načinu na koji su oni prikupljene.

Predsednik SAD ima moć da skine oznaku poverljivosti sa gotovo svake informacije, pa zato izgleda da je to što je Tramp uradio - legalno. Ali obaveštajni zvaničnici, koje citiraju novine, izrazili su zabrinutost da bi informacije, koje su obezbedile vlade partnerske američkoj, mogle da naškode ključnim odnosima.

Centralna obaveštajna agencija (CIA) i Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) odbili su da daju komentare, kada ih je pozvao Glas Amerike.

Zakonodavci na Kapitol Hilu, i demokrate i republikanci, zahtevaju da čuju šta je rečeno.

„Ukoliko je ovaj izveštaj tačan, onda je predsednik u velikoj meri ugroizio našu nacionalnu bezbednost“, izjavio je Čak Šumer, vođa demokratske manjine u Senatu koji je zatražio transkript sastanka.

Još od ranih dana Trampove administracije, predsednikova spremost da sarađuje sa Rusijom čini da se neki saveznici SAD osećaju nelagodno.

"To je ključna briga", rekao je tada za Glas Amerike jedan zapadni diplomatski zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti. "Rusija je vrlo remetilački igrač".

Ali, neki bivši obaveštajni zvaničnici misle da će posledice sastanka u Ovalnom kabinetu bili minimalne, ako ih uopšte bude

"Nema štete - nisu otkriveni izvori ili metode", rekao je Majkl Predžent, bivši obaveštajni oficir koji danas radi u vašingtonskom tink-tenk Hadson institutu.

Predžent, koji je radio sa Mekmasterom u Iraku, kaže da nije verovatno da bi savetnik za bezbednost dozvolio da predsednik pređe bilo kakve linije.

Umesto toga, Predžent vidi šansu da se poseta Rusa Beloj kući preokrene u korist Vašingtona.

"Deljenje ovih informacija sa Rusima proziva ih zbog njihove neaktivnosti protiv ISIS-a u Siriji", rekao je.

Uzbuna na Kapitol hilu

Izveštaji u ponedeljak izazvali su momentalnu uzbunu na Kapitol hilu, u obe partije.

"Šokiran sam izveštajima da je predsednik Tramp odao strogo poverljive informacije ruskim diplomatama prošle nedelje. To svakako pokreće pitanja o tome da li predsednik prepoznaje ozbiljnojst posledica otkrivanja tako poveljivih informacija protivnicima", rekao je Eliot Indžel, demokratski predstavnik i ugledni član Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma. "Sastaću se kasnije ove nedelje sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Mekmasterom na poverljivom sastanku i zatražiću odgovore o tome šta je otkriveno i kako bi to moglo da šteti američkoj nacionalnoj bezbednosti".

Senator Mark Vorner, demokrata iz Virdžinije, napušta prostorije Senata na Kapitol hilu, 3. februrara 2017.
Senator Mark Vorner, demokrata iz Virdžinije, napušta prostorije Senata na Kapitol hilu, 3. februrara 2017.

"Neopristivo"

Potpredsednik Senatovog Komiteta za bezbednost, demokrata Mark Vorner, rekao je na Tviteru da je "stavljanje u rizik izvora i metoda neoprostivo, posebno sa Rusima".

Trampovi komentari, ukoliko su tačni, su "šamar u lice" obaveštajnoj zajednici SAD, dodao je Vorner.

"Bela kuća mora da ubrzo uradi nešto kako bi stavila sebe pod kontrolu i dovela se u red", rekao je novinarima predsedavajući Senatovog Komiteta za spoljne poslove, republikanac Bob Kroker. "Očigledno je da su oni u padajućoj sprali i moraju da pronađu način da se uhvate u koštac sa svim što se događa".

Ova priča objavljena je u trenutku kada je Bela kuća već upetljana u kontroverze povodom prošlonedeljnog otpuštanja direktora FBI, Džejmsa Komija. To se dogodilo dan pre sastanka u Ovalnom kabinetu sa Rusima.

FBI istražuje povezanost

Federalni istražni biro (FBI) istržuje navodne veze između Trampove predsedničke kampanje 2016. i Rusije.

U zajedničkoj izjavi, najviše rangirane demokrate u Nadzornom odboru Predstavničkog doma, Komitetu za reforme vlade Predstavničkog doma i Komitetu za pravosuđe Predstavničkog doma, Ilajdža Kaming i Džon Konjers, pozvali su na objavljivanje tonskih zapisa Trampovog sastanka prošle nedelje sa Rusima.

"Nakon nedelje bez presedana tokom koje su mnogi mislili da će za predsednika biti nemoguće da bude još više neodgovoran, on je sada potonuo u nove opasne dubine", zaključili su dvojica demokrata.

Džef Seldin i Ketrin Džiposn su učestvovali u pisanju ovog izveštaja

XS
SM
MD
LG