Linkovi

Bela kuća: Rusija pokušava da "podeli i oslabi" SAD


Direktor nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts dolazi na pres brifing u Beloj kući sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i direktorom FBI Kristoferom Rejom.
Direktor nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts dolazi na pres brifing u Beloj kući sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i direktorom FBI Kristoferom Rejom.

Rusija pokušava da podrije izbore za američki Kongresu u novembru, kao i predsedničke izbore 2020. godine, saopštio je direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Ilegalna aktivnost, kako je naveo, obuhvata napore da se obeshrabre građani da izađu na izbore, ilegalno finansiranje kampanja, sajber napade na izbornu infrastrukturu i upade u kompjutere izbornih kandidata i zvaničnika. O ruskom mešanju govorili su i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton,sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirsten Nilsen, direktor Nacionalne bezbednosne agencije Pol Nakasone i direktor FBI-a Kristofer Rej koji je rekao da je biro pokrenuo istragu mešanja u američke izbore. Lideri obaveštajnih službi pokušali su i da uvere američku javnost da preduzimaju sve što mogu da bi suzbili tu pretnju.

Obaveštajna zajednica i dalje je zabrinuta zbog pretnji po predstojeće američke izbore, i kongresne u novembru i predsedničke 2020. godine. Kada je reč o ruskom mešanju u izbore za Kongres, i dalje smo svedoci sveobuhvatne kampanje Rusije koja pokušava da oslabi i podeli Sjedinjene Države. Svesni smo da Rusija nije jedina zemlja koja želi da utiče na naše unutrašnje političke prilike. Znamo da postoje drugi koji imaju kapacitete za to i možda razmišljaju o mešanju. Nastavićemo da pratimo situaciju i da upozoravamo na te aktivnosti”, navodi Kouts.

Nilsen je upozorila: "Naša demokratija je na nišanu."

XS
SM
MD
LG