Linkovi

SAD: Rusija odbila ponudu da se oslobode Vilan i Gerškovič


ARHIVA - Bivši američki marinac Pol Vilan (Foto: Sofia Sandurskaya, Moscow News Agency photo via AP)
ARHIVA - Bivši američki marinac Pol Vilan (Foto: Sofia Sandurskaya, Moscow News Agency photo via AP)

Administracija predsjednika Džoa Bajdena dala je Rusiji novu i značajnu ponudu čiji cilj je bio da se iz ruskih zatvora oslobode Amerikanci Pol Vilan i Evan Gerškovič, ali je Moskva to odbila, saopšteno je u utorak iz Stejt departmenta.

Portparol Metju Miler nije govorio o detaljima ponude niti zašto ju je Rusija odbila, ali informacija koju je otkrio sugeriše da Vašington i dalje pregovara sa Moskvom da bi pokušao da dovede Vilana i Gerškoviča kući.

"Ovo je bio novi prijedlog, proteklih nedelja, Bio je značajan prijedlog. Rusi su ga odbacili, ali nas to neće spriječiti da nastavimo da radimo sve što možemo da pokušamo da obojicu dovedemo kući", rekao je Miler na konferenciji za novinare.

Amerika je i Vilana i Gerškoviča proglasila neosnovano privedenim.

Pavel Butorin apeluje na SAD, EU i nevladine organizacije da se založe za oslobađanje njegove supruge
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Vilan, ekspert za korporativnu bezjednost iz Mičigena, u ruskom je zatvoru od decembra 2018. godine, kada je uhapšen po optužbama za špijunažu. Osuđen je na 16 godina zatvora. Vilan i američka vlada odbacuju optužbe.

Gerškovič, novinar dnevnika Vol strit žurnal, priveden je u martu dok je bio na novinarskom zadatku u ruskom gradu Jekaterinburgu, oko 2.000 kilometara udaljenom od Moskve.

Ruske vlasti su ga optužile za špijunažu, ali nisu iznijele dokaze. Gerškovič i Vol strit žurnal negiraju optužbe. Prošle nedelje mu je produžen pritvor do 30. januara.

"Nikada nije trebalo da budu uhapšeni. Trebalo bi odmah da budu oslobođeni. Ali, dali smo niz prijedloga, uključujući i jedan značajan proteklih nedelja, i nastavićemo da radimo svakog dana da Evana i Pola dovedemo kući. Nema većeg prioriteta za državnog sekretara, za predsjednika", rekao je Miler.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u julu 2022. godine otkrio da je Amerika dala Rusiji značajnu pobudu da se oslobode košarkaška zvijezda Britni Grajner i Vilan. Grajner je na kraju oslobođena u zamjenu za ozloglašenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta. Vilan nije bio tog dogovora.

XS
SM
MD
LG