Linkovi

Trampov novi plan pomaže ilegalnim imigrantima?


Migrantske porodice na granici SAD i Meksika
Migrantske porodice na granici SAD i Meksika

Ideja predsednika Donalda Trampa da migrante sa granice pošalje u američke gradove koji pružaju utočište ilegalnim imigrantima, da bi se osvetio demokratskim političkim protivnicima, mogla bi da ide u korist migrantima s obzirom na to da bi bili u mestima čije vlasti bi im pomogle da ostanu u zemlji.

Prema planu, hiljade migranata bile bi premešteno u gradove koji bi im poželeli dobrodošlicu, ali i verovatno sprečili federalne zvaničnike da ih deportuju.

Mnogi veliki gradovi imaju resurse da pomognu imigrantima da pred sudovima steknu pravo da ostanu u Sjedinjenim Državama, što nije slučaj sa manjim mestima.

Neke od najvećih organizacija za prava imigranata su u San Francusku, Njujorku i Čikagu koji se smatraju takozvanim gradovima utočištima. Međutim, problem je što su troškovi života u tim gradovima previsoki za imigrante.

Prema istraživanju Univerziteta Sirakjuz, šanse da ilegalni imigranti budu uhapšeni u gradovima utočištima kao što su Njujork i Los Anđeles su 20 odsto manje nego u zajednicama koje nemaju politiku zaštite migranata.

Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Desetine hiljada imigranata na granici

Tramp je sve više nezadovoljan zbog situacije na granici, gde svakog meseca pristižu desetine hiljada imigrantskih porodice, od kojih mnoge traže azil. Trampova administracija je više puta pokušavala da zaustavi priliv imigranata, a nedavno je i smenila rukovodsvo Sekretarijata za unutrašnju bezbednost koji je zadužen za imigraciju.

Ideja da se imigranti pošalju u gradove, gde su na vlasti zvaničnici iz Demokratske stranke, razmatrana je dva puta proteklih meseci, ali je iz Bele kuće i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost saopšteno da je odbačena. Međutim, Tramp je proteklog petka rekao da i dalje razmatra tu ideju zbog, kako je tvitovao, nespremnosti demokrata da izmene veoma opasne imigracione zakone.

Imigranti čekaju na granici Meksika i SAD
Imigranti čekaju na granici Meksika i SAD

Pravni i finansijski problemi Trampove ideje

Plan, koji Tramp razmatra, sporan je zbog finansija, logistike i zakona. Prevoz imigranata koji su uhapšeni na granici do velikih i udaljenih gradova bio bi veoma skup, u trenutku kada se Imigraciona i carinska služba suočava sa prilivom velikog broja migranata.

U zemlju je od decembra prošle godine već pušteno više od 125 hiljada imigranata koji čekaju da se pred sudovima reši njihov slučaj. Većina se nalazi u pograničnim državama.

Takođe, nije poznato koliko bi imigranti ostajali u velikim gradovima zato što se od njih zahteva da daju adresu, obično člana porodice, federalnim vlastima, kao uslov da budu oslobođeni.

Trampova administracija je već duže vreme u sporu sa gradovima u kojima se lokalnim vlastima zabranjuje da sarađuju sa federalnim imigracionim zvaničnicima, često odbijanjem da se imigranti hapse. Više od 100 lokalnih vlada širom zemlje ima takvu imigracionu politiku.

“Njujork će uvek biti grad imigranata i predsednikove prazne pretnje to neće promeniti", poručio je gradonačelnik Bil de Blazio.

XS
SM
MD
LG