Linkovi

Velika potera za odbeglim zatvorenicima


Guverner države Njujork, Endrju Kuomo, obišao je zatvor u Danemori, blizini kanadske granice.
Guverner države Njujork, Endrju Kuomo, obišao je zatvor u Danemori, blizini kanadske granice.

U američkoj državi Njujork i širom zemlje nastavlja se masovna potraga, nakon bjekstva dvojice osuđenih ubica iz zatvora sa maksimalnim obezbjeđenjem, koji niko nije uspio da probije za 150 godina.

Lokalne vlasti ponudile su nagradu od 100 hiljada dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela da hapšenja odbjeglih zatvorenika.

Zvaničnici u Njujorku trenutno prate više od 100 tragova koji bi mogli da ih dovedu do odbjeglih ubica. Dok traje potraga, u okolnim školama zavedene su oštre mjere bezbjednosti.

Više od 200 lokalnih, državnih i federalnih zvaničnika učestvuje u masovnoj potrazi za osuđenim ubicama Ričardom Metom i Dejvidom Svetom, koji su proteklog vikenda pobjegli iz zatvora Klinton u gradu Danemora, oko 30 kilometara udaljenom od granica sa Kanadom. Vlasti nude nagradu od 100 hiljada dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja zatvorenika, dok su o bjeguncima obaviještene i policije u Kanadi i Meksiku.

“Mogu bukvalno da budu bilo gdje. Prevrnućemo svaki kamen, i biće pronađeni i uhvaćeni”, obećao je Čarls Ges, iz Njujorške državne policije.

Čuvari su u subotu ujutro otkrili da nema dvojice zatvorenika koji su iz maksimalno obezbijeđenog najvećeg zatvora u saveznoj državi Njujork, pobjegli tako što su uz pomoć električnih alatki probili betonske zidove, čelične rešetke i izašli kroz kanalizacione tunele. Vjeruje se da su bjegunci imali pomoć.

“Gotovo je nemoguće zamisliti da je to urađeno bez pomoći nekog u zatvoru i naročito van njega”, kaže bivši visoki zvaničnik FBI, Bred Geret.

Ričard Met osuđen je na 25 godina do doživotne kazne zbog kidnapovanja jednog čoveka koga je kasnije prebio na smrt i isjekao na komade, dok je Dejvid Svet služio kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva zamjenika šerifa, u kojeg je pucao 22 puta.

U okviru potrage za opasnim bjeguncima, koji su u poruci poželjeli vlastima “lijep dan”, policija pretražuje škole, kuće, automobile, dok područje nadlijeću i brojni policijski helikopteri. Policajci su raspoređeni i u pojedinim školama, čijim učenicima neće biti dozvoljeno da izađu napolje.

Izvori bliski istrazi saopštili su američkim medijima da je policija, u okviru istrage, ispitala jednu čuvarku u zatvoru i da je ona uklonjena s tog položaja.

XS
SM
MD
LG