Linkovi

Novi instrument - bekap za "crne kutije" na avionima


Kada je 8. marta 2014. nad vodama Indijskog okeana bez traga nestao avilon malezijske kompanije na letu 370 svet je bio zaprepašćen činjenicom da i pored savremene tehnologije, neki avioni nisu neprekidno na radaru i o njihovoj poziciji može samo da se nagađa. Jedna kanadska kompanija je razvila instrument koji se instalira na sam avion i njegovo kretanje, sa velikom preciznošću, može da se prati satelitski.

Veza sa malezijskim avionom na letu 370 izgubljena je samo sat vremena po poletanju iz Kuala Lumpura za Peking. Kretanje aviona je jedno vreme praćeno radarom malezijske vojske i satelitskim sistemom Inmarsat kojim se povremeno proverava rad avionskih motora. U jednom trenutku, iznad Indijskog okeana, avion je promenio kurs i nestao sa radara. Podaci o letu, odnosno crne kutije, nikada nisu pronađeni.

Ishod ovog tragičnog događaja bi verovatno bio drugčiji da je avion bio opremljen sistemom za praćenje i upozoravanje, poput sistema koji proizvodi kanadska kompanija Fliht (Flajt). Izvršni direktor kompanije Tomas Šmuc govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

“Ono što bi bilo idealno je da je na avionu na kontrolnoj tabli bio ugrađen sistem za praćenje, koji ne može da se isključi, koji bi davao informacije o kretanju aviona i o stanju unutar pilotske i putničke kabine .”

Flajtov automatski sistem za podatke o letu radi pomoću mreže satelita u nižoj orbiti, zvanoj IRIDIUM koji pokrivaju celu planetu.

Mehanizam instaliran u avion prikuplja podatke o letu putem unutrašnjih senzora i drugih informativnih sistema i šalje ih na server koji se nalazi na zemlji.

“Ukoliko tokom leta dođe do nekih problema, mi na osnovu poslatih podataka dobijamo iste informacije koje je zabeležila i crna kutija i emitujemo ih putem nisko-orbitalnih satelita.”

Praćenje svega što se dešava u avionu tokom leta ima i druge prednosti.

“Na primer, naš program za kontrolu goriva prati osam različitih parametara u avionu i daje povratne informacije pilotoma, šta da urade da bi smanjili potrošnju goriva. ”

Avio-kompanije mogu da dobiju detaljne informacije o letu, podatke o stanju motora pa čak i stanju trupa i krila aviona. Kada se unapred zna šta treba da se popravi ili zameni to može biti velika ušteda za avio kompanije.

Crne kutije su i dalje neophodne, ali Flajtov automatski sistem za podatke o letu danas se već rutinski ugrađuje u mnoge nove avione uključujući Erbas 320 i 330 kao i avione kanadske kompanije Bombardier.

XS
SM
MD
LG