Linkovi

Pozitivne vesti Sekretarijata za rad


A young Indian boy is smeared with colored powder and glitter on his face during Holi celebrations in Allahabad, India, Friday, March 9, 2012. Holi, the Hindu festival of colors, also heralds the coming of spring. (AP Photo/Rajesh Kumar Singh)
A young Indian boy is smeared with colored powder and glitter on his face during Holi celebrations in Allahabad, India, Friday, March 9, 2012. Holi, the Hindu festival of colors, also heralds the coming of spring. (AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

Sekretarijat za rad saopštio je da je prošlog mjeseca otvoreno 103 hiljade radnih mjesta, što je bolje nego što su ekonomisti očekivali. Stopa nezaposlenosti ostala je međutim nepromijenjena, 9,1 odsto.

Dobre vijesti za posustalu američku ekonomiju. Prošlog mjeseca otvoreno je 103 hiljade radnih mjesta, što je mnogo vise od 60 hiljada koliko su predviđali ekonomisti na Volstritu. Takođe se revidirani podaci za jul i avgust, koji pokazuju da je u tom periodu zaposleno 99 hiljada ljudi. Nove cifre za sada su umanjile strahovanja da će zemlja ponovo zapasti u recesiju.

“Mislim da recesije neće biti u drugoj polovini ove godine. Biće veliki problem ukoliko se međutim ne uradi ništa povodom mjera za podsticaj ekonomije koje ističu u januaru. 2012-te bi moglo da dođe do recesije, ako Kongres ne preduzme akciju”, smatra ekonomista Markus Šomer.

Stopa nezaposlenosti zadržala se pak na 9,1 odsto, što je nivo koji je za Bijelu kuću, neprihvatljivo visok. To znači da 14 miliona Amerikanaca nije moglo da pronađe posao u septembru. Predsjedavajući predstavničkog doma smatra da je današnji izvještaj nepovoljan.

“Nakon tri godine lažnih nada i neispunjenih obećanja, Amerikanci se i dalje pitaju gdje su poslovi”, poručio je predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner.

Mnogi takođe postavljaju isto pitanje.

Imamo dovoljno resursa, samo je potrebno da se novac ponovo uloži u ovu zemlju”, kaže Margaret Hokins.

Od januara je otvoreno million radnih mjesta. Potrebno je međutim više od šest miliona kako bi se zemlja vratila na nivo prije recesije. Predsjednik Obama ističe da bi njegov plan zaposlio gotovo dva miliona ljudi. Obama je juče uputio poruku republikancima.

“Ukoliko ima Republikanaca koji se protive mom prijedlogu, treba da objasne meni i što je još važnije svojim biračima i američkom narodu zašto se protive i šta bi oni uradili”, rekao je američki predsednik Barak Obama.

Republikanski zakonodavci kritikuju Obamin plan, ističući da je riječ o još jednom prijedlogu za podsticaj ekonomije, koji ovog puta treba da bude finansiran povećanjem poreza.

XS
SM
MD
LG