Linkovi

Predloženo ukidanje balkanskih servisa Glasa Amerike


U predlogu budžeta, koji je Odbor guvernera za međunarodno emitovanje dostavio Kongresu, planirano je ukidanje Srpskog, Albanskog, Bosansko–hercegovačkog i Makedonskog servisa

Odbor guvernera za međunarodno emitovanje (BBG), vladina agencija koja nadgleda Glas Amerike, objavila je detalje predloga budžeta za 2015, koji predviđa ukidanje balkanskih servisa i izdvajanje većih sredstava za azijsko i afričko područje.

Predloženo je eliminisanje Srpskog, Albanskog, Bosansko–hercegovačkog i Makedonskog servisa. U Azerbejdžanskom, Gruzijskom, Persijskom i Uzbekistanskom servisu bi došlo do određenih smanjenja, kao i u programu koji se emituje za Kubu. Takođe bi bila zatvorena dopisništva Glasa Amerike u Jerusalimu i Hjustonu.

Dejv Alison, vršilac dužnosti predsednika sindikata koji zastupa mnoge zaposlene u Glasu Amerike, ocenio je da ukidanje servisa predstavlja odstupanje od istorijske misije koja je započela 1942. godine.

Odbor guvernera zatražio je od Kongresa 721 milion dolara, što je smanjenje u odnosu na bužet za tekuću fiskalnu godinu koji iznosi 731 milion. Zvaničnici agencije saopštili su da je njihov cilj da privuku novu generaciju gledalaca i slušalaca, upotrebom medija koji se sve više koriste širom sveta.

BBG, između ostalog, planira da u Kini poveća upotrebu društvenih medija i programa kako bi se zaobišla cenzura na internetu. Takođe planira da otvori novi satelitiski televizijski kanal, te proširi programe za učenje engleskog jezika.

U medjuvremenu, Kongres je u petak odložio konačno glasanje o zakonskom predlogu za pomoć Ukrajini i novim sankcijama Rusiji, koji su prethdno usvojila oba doma, za početak sledeće nedelje. Senat je u taj akt uključio i odredbu o izdvajanju dodatnih 10 miliona dolara, tokom tekuće fiskalne godine, za emitovanje programa Radio Slobodne Evrope i Glasa Amerike za Ukrajinu, Rusiju i balkanske zemlje. Ta odredba je već bila sastavni deo verzije zakonskog predloga koju je usvojio Predstavnički dom.
XS
SM
MD
LG