Linkovi

BBC: Iran prikriva statistiku o Kovidu 19


Iranci sa maskama na ulicama glavnog grada, Teherana, 19. jula 2020.
Iranci sa maskama na ulicama glavnog grada, Teherana, 19. jula 2020.

Iran ne saopštava istinite podatke o slučajevima Kovida 19, objavio je BBC pozivajući se na dokumenta koja je njegovom persijskom servisu dostavio anonimni izvor.

Na primer, kako prenosi BBC, stvaran broj smrtnih slučajeva od Kovida 19 je skoro tri puta veći od zvaničnih podataka koje je izneo Iran. Do 20. jula od koronavirusa je umrlo 42.000 Iranaca dok je Ministarstvo zdravlja prijavilo 14.405 smrtnih slučajeva.

Isto tako, stopa infekcija je dva puta veća. Ministarstvo zdravlja prijavilo je 278.827 slučajeva ali dokumenta u koja je uvid imao BBC pokazuju da su registrovane 451.024 infekcije.

Pored toga, prvi smrtni slučaj od Kovida 19 u Iranu dogodio se 22. januara, prema zdravstvenim podacima do kojih je došao BBC. Iran je, međutim, prijavio prvi smrtni slučaj skoro mesec dana kasnije.

Sa ili bez prikrivanja stvarnih statistika, britanski javni servis podseća da je Iran i dalje jedna od najteže pogođenih zemalja na Bliskom istoku. Anonimni izvor rekao je za BBC da je dostavio dokumenta kako bi "izneo istinu na videlo" i okončao "političke igre" koje prate pandemiju koronavirusa.

XS
SM
MD
LG