Linkovi

Obama: Tramp uznemirio svetske lidere


Grupna fotografija lidera G7 na samitu u japanskom gradu Ise Šima
Grupna fotografija lidera G7 na samitu u japanskom gradu Ise Šima

Američki predsednik Barak Obama rekao je da su svetski lideri, s kojima je razgovarao, uznemireni zbog kandidature Donalda Trampa za predsednika na izborima na novembru.

Obama je na konferenciji za novinare u priobalnom japanskom gradu Ise Šima, održane na kraju prvog dana samita lidera G7, rekao da svet pažljivo prati situaciju zato što su "Sjedinjene Države u središtu međunarodnog poretka."

Kontroverzni milijader je privukao pažnju javnosti svojim izjavama o hispanskim imigrantima i muslimanima, te pozivima da se povuku američke snage iz Japana i Južne Koreje i da se te zemlje naoružaju nuklearnim oružjem da bi se suprostavile pretnjama iz Severne Koreje.

Obama je rekao da svetski lideri nisu sigurni koliko ozbiljno da shvate Trampove izjave koje, prema njegovom mišljenju, pokazuju ili nepoznavanje svetskih pitanja , ili bezobzirnost, ili zainteresovanost za privlačenje pažnje na Tviteru i u medijima.

Predsednik je takođe dodao da je sa liderima G7 razgovarao o problemima s kojima se suočava globalna ekonomija, te o načinima da se održi zamah u oporavku koji je trenutno prisutan u Sjedinjenim Državama.

Japanski premijer Šinzo Abe izneo je sumorniji stav o stanju svetske privrede, upoređujući trenutne ekonomske uslove sa onima 2008. godine, kad je krah američke investicione banke Liman braders izazvao globalnu recesiju.

Na samitu sedam najrazvijenih zemalja sveta sutra će se, između ostalog, razgovarati o borbi protiv terorizma i bezbednosti u pomorskom saobraćaju. Posle skupa, Obama će posetiti Hirošimu.

XS
SM
MD
LG