Linkovi

Ban Ki-mun u Beogradu


Dolazak Ban Ki-muna na aerodromu u Beogradu
Dolazak Ban Ki-muna na aerodromu u Beogradu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pozvao lidere na Balkanu da promovišu saradnju i pomirenje

U okviru svoje prve posete Balkanu, a nakon Ljubljane, Zagreba i Podgorice generalni sekretar Ban Ki-mun stigao je večeras u Beograd i odmah po dolasku razgovarao je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Po završetku sastanka zvaničnici nisu davali izjave ali je iz kabineta predsednika Srbije saopsteno da je Nikolić izjavio da Ujedinjene nacije treba da dobiju aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i u sprovodjenju rezolucije 1244.

Nikolić je Ban Ki-munu ukazao da su nedavni učestali incidenti, za koje su, po njegovoj oceni odgovorne vlasti u Prištini, pokušaj da se isprovocira srpska strana pred nastavak dijaloga, navodi se u saopstenju.

Posle susreta sa Nikolićem, Ban Ki-mun se sastao i sa šefom srpske diplomatije, kome je ovo bio poslednji zvanični razgovor na mestu ministra pre preuzimanja dužnosti predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN. Ban Ki-mun je ocenio da će Srbija imati veliku odgovornost kao predsedavajuća Generalnom skupštinom UN, jer ta funkcija, po njegovim rečima podrazumeva izdizanje iznad nacionalnih interesa i bavljenje pitanjima od globalnog značaja.

Govoreći o situaciji u regionu, Ban je ukazao da je njegova najvažnija poruka liderima zapadnog Balkana da promovišu saradnju i pomirenje, a o Kosovu on je rekao:

"Ključno je da obe strane nastave da beleže napredak u dijalogu. Ovaj region očajnički treba pomirenje. Pomirenje podrazumeva priznavanje drugih i spremnost na kompromis. To je moja poruka za obe strane", rekao je Ban Ki-mun.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je poručio da će Srbija predsedavati Generalnom skupštinom UN na fer način, poštujući pravila koja nisu naročito povoljna za secesionističke teritorije poput Kosova:

"Borba za zaštitu suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije je naša ustavna, a po mom dubokom uverenju i politička, moralna i istorijska obaveza. Ja sam uveren da će buduća vlada nastaviti istim putem", rekao je Jeremić.

Generalni sekretar UN se večeras sastao i mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem, a sutra putuje na Kosovo a potom i u Makedoniji i BiH, gde će 26. jula okončati balkansku turneju.
XS
SM
MD
LG