Linkovi

Balkanska turneja Ban Ki-muna


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun

Generalni sekretar UN razgovaraće sa funkcionerima nekoliko država nastalih raspadom bivše Jugoslavije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun u ponedeljak kreće na turneju u okviru koje će posetiti i zemlje Zapadnog Balkana.

Prvi čovek svetske organizacije počinje turneju u Kini, a prva stanica u jugoistočnoj Evropi biće mu Slovenija, 19. jula. Sledi boravak u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

U Crnoj Gori Ban bi trebalo da se sastane sa predsednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem i predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, i da obiđe istorijsku prestonicu države - Cetinje.

U Srbiji, Banovi sagovornici trebalo bi da budu predsednik Tomislav Nikolić, mandatar za sastav vlade Ivica Dačić i Vuk Jeremić, koji će u narednih godinu dana biti Predsedavajući generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Na Kosovu, Ban će obići kancelarije UNMIK-a, sastati se sa regionalnim i međunarodnim organizacijama i predstavnicima vlasti, a trebalo bi da poseti i manastir Visoki Dečani i grad Prizren. Svoju posetu tom regionu generalni sekretar Ujedinjenih nacija okončaće u četvrtak 26. jula.
XS
SM
MD
LG