Linkovi

Savetnica UN za sprečavanje genocida: Pojačati napore za prevenciju na Balkanu


ARHIVA - Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu u razgovoru za Glas Amerike
ARHIVA - Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu u razgovoru za Glas Amerike

Specijalna savetnica Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu upozorila je da bi uticaj krize u Ukrajini, posle masakra u Buči, mogao da se prelije na druge delove Evrope i - konkretno - pozvala sve aktere na poziciji odgovornosti da pojačaju napore na prevenciji u regionu Zapadnog Balkana, kako je navela, u svetlu „postojećih zabrinutosti i pritužbi u vezi sa bolnim nasleđem prošlosti, koje su se pogoršale zbog sve lošije dinamike povezane sa trenutnim konfliktom u Ukrajini“.

Specijalna savetnica je primetila tokom svojih poseta regionu da su mnogi sagovornici aludirali na ozbiljno odsustvo poverenja, nedovoljnu posvećenost političara ozdravljenju i izgradnji poverenja, dinamiku podela koja se koristi u političke svrhe, kao i na nedovoljan prostor za rad lokalnih zagovornika mira.

„U poslednjih šest nedelja, sukob u Ukrajini je pogoršao ovu dinamiku, uz ispoljavanje mržnje - uključujući otvoreno opravdavanje nasilja nad pripadnicima jedne nacionalne grupe, pozivanje na religiju kao opravdanje za nasilje ili usklađivanje nacionalnih težnji sa ciljevima zaraćenih strana u ukrajinskom sukobu“, navela je Nderitu, iz napomenu da je „Zapadni Balkan i dalje od kritičnog značaja za ključne igrače čiji se geostrateški interesi susreću u ovom regionu, i da nije iznenađujuće da raste uznemirenost kada sporovi oko geostrateških interesa stvaraju nepremostivu patnju u Ukrajini“.

Istovremeno, specijalna savetnca naglasila je da glavni izvor podela u regionu i dalje dolazi iznutra, a ne spolja, te da će stoga najčvršći napori za smanjenje rizika takođe morati da dođu iz samog regiona. U tom pogledu, ona je podvukla potrebu da se da prioritet inicijativama čiji je cilj zbližavanje ljudi u regionu, u kojem često pokušavaju da ih podele.

Specijalna savetnica osudila je "uznemirujuće događaje u Buči" i dodala da je "užasnuta prizorima, koji ukazuju na veoma ozbiljne znake mogućih činjenja ratnih zločina".

Nderitu je ponovila pozive generalnog sekretara, visokog komesara za ljudska prava i stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Ukrajini na hitan prekid vatre i efikasnu i nezavisnu istragu, koja će dovesti do krivične odgovornosti za ubistvo civila na toj lokaciji.

XS
SM
MD
LG