Linkovi

Šolc: Rusija će trpeti najteže posledice, vreme za nastavak pregovora sa Balkanom


Nemački kancelar Olaf Šolc govori u Bundestagu (REUTERS/Lisi Niesner)
Nemački kancelar Olaf Šolc govori u Bundestagu (REUTERS/Lisi Niesner)

Moskva je prekršila sva pravila međunarodnog poretka kada je upotrebila silu da bi menjala granice, i Rusija će biti ta koja će trpeti najteže posledice toga, rekao je u ponedeljak nemački kancelar Olaf Šolc.

Potreba da se garantuje bezbednost u Evropi jedna je od ključnih percepcija u posleratnom periodu u pogledu koje su se svi, uključujući i Rusiju, saglasili posle 1990-tih, rekao je Šolc na konferenciji za novinare posle sastanka sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

"Na to može biti samo jedan odgovor. Prvo, pozivamo Rusiju da zaustavi rat. Drugo je da toliko ojačamo da se napad na članicu Evropske unije ili NATO-a ne dogodi, zato što smo dovoljno jaki da na to odgovorimo", poručio je nemački kancelar.

Šolc je naglasio da nije slučajno to što su sankcije protiv Rusije toliko oštre i upozorio da Nemačka i njeni partneri imaju još opcija koje mogu da primene, ako to bude potrebno.

Takođe je naglasio da je potrebno, što je pre moguće, započeti pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom o pristupanju EU zato što bi, kako je ocenio, Zapadni Balkan zbog bilo kakvog odlaganja bio ranjiviji na spoljni uticaj.

"Jasno je i Nemačkoj i Švedskoj da EU mora da nastavi institucionalne reforme da bi imala kapacitete za proširenje", rekao je Šolc.

XS
SM
MD
LG