Linkovi

Komandant Nacionalne garde Ohaja u Beogradu: Srbija izuzetno važna u regionu


Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris rukuje se sa predstavnicima delegacije Vojske Srbije, nakon sletanja vojne delegacije SAD na aerodrom u Batajnici, Beograd, 6. septembra 2023. (Foto: Ambasada SAD na Ex-u)
Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris rukuje se sa predstavnicima delegacije Vojske Srbije, nakon sletanja vojne delegacije SAD na aerodrom u Batajnici, Beograd, 6. septembra 2023. (Foto: Ambasada SAD na Ex-u)

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris izjavio je da je Srbija izuzetno važan faktor u regionu Balkana i da ima važnu ulogu u obezbeđivanju mira.

"Ne mogu dovoljno da naglasim značajnu ulogu Srbije u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu. Partnerstvo Ohaja sa Srbijom je jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju, da budu na istoj strani i da se zajedno kao partneri bave ne samo regionalnim već i globalnim izazovima", rekao je general Haris naglašavajući da je Nacionalna garda Ohaja partner sa Srbijom u bezbednosnoj saradnji već 17 godina.

Haris je u intervjuu za portal Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, USerbia Dejli, izjavio da se nada da će ruski rat u Ukrajini, kao što je približio evroatlantsku zajednicu, približiti i Srbiju Evropi i SAD.

"Srbija se pridružila ogromnoj većini međunarodne zajednice u osudi brutalne invazije Rusije u UN-u i drugim međunarodnim forumima. Srbi takođe prepoznaju strašnu ljudsku cenu ruskog rata i donirali su veliku humanitarnu pomoć. Sve je to za svaku pohvalu i Srbija treba da bude ponosna što je izabrala da stane na pravu stranu istorije u ovom strašnom ratu", rekao je on.

Govoreći o stabilnosti regiona, Haris je rekao da su za nju potrebni mirni, konstruktivni i predvidivi odnosi među susedima.

"Kao neko kome je duboko stalo do budućnosti Srbije, bilo mi je obeshrabrujuće da posmatram kako je napredak ostvaren ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova ugrožen eskalacijom tenzija. Budućnost Srbije je, naravno, u Evropskoj uniji i da bi se do toga došlo biće potrebno rešiti ovo pitanje", rekao je general naglašavajući da je dijalog poslednja i najbolja opcija da se to postigne.

"Što se tiče pitanja mira i bezbednosti, EU i SAD nikada nisu bile bliže i fokusiranije nego što smo sada na ostvarenje obećanja evropskog projekta posle Drugog svetskog rata – Evrope koja je cela, slobodna i u miru. Evropa mora uključiti Zapadni Balkan, zbog čega SAD i EU vredno rade na vraćanju strana u dijalog kako bi se osigurala implementacija do sada postignutih sporazuma", izjavio je Haris.

General je pozdravio to što je Srbija dobila prvu seriju američkih lakih oklopnih vozila Hamvi, ocenjujući to kao znak povećanja saradnje.

Govoreći o zajedničkim vežbama vojski Srbije i SAD, Haris je ocenio da one predstavljaju okosnicu bezbednosne saradnje između SAD i Srbije, a naglasio je i važnost toga što su američki i srpski vojnici raspoređeni "rame uz rame" u mirovnim misijama, poput one na Sinaju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Džona Herisa u septembru 2022, Ordenom za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i SAD.

Predsednik Vučić bi trebalo, prema najavama, da se sastane sa delegacijom Nacionalne garde Ohaja u četvrtak.

Komandant Nacionalne garde Ohaja: Moj posao je da izgradim poverenje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.

XS
SM
MD
LG