Linkovi

Popis u Srbiji počinje 1. oktobra


Arhiva - Čovek stoji na prozoru pored državne zastave Srbije, tokom epidemije koronavrusa, 10. aprila 2020.
Arhiva - Čovek stoji na prozoru pored državne zastave Srbije, tokom epidemije koronavrusa, 10. aprila 2020.

U Srbiji 1. oktobra počinje popis stanovništva i domaćinstava, a popisivači će na teren krenuti od osam sati ujutro.

Građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja, učešće na popisu je zakonska obaveza, a za one koji odbiju da odgovore na pitanja popisivača predviđene su prekršajne prijave.

Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri - o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Građanima koji daju netačne ili nepotpune podatke preti i kazna od 20.000 do 50.000 dinara, javila je u utoak Radio-televizija Srbije.

Popisivača koji je uporan i ipak zahteva odgovore na takozvana etnička pitanja takođe čeka kazna od 30.000 do 50.000 dinara.

Počeo sa radom Info-centar Popisa

Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine počeo je da radi, a građani će pozivanjem na broj telefona 0800 444 005 besplatno dobiti sve informacije i odgovore na sva pitanja koja se tiču popisa. Sve informacije je moguće dobiti i na sajtu popisa.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji sprovešće se od 1. do 31. oktobra, podseća se u saopštenju, prenosi FoNet.

U još tri slučaja predviđene su kazne za njih - ako poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuvaju tajnost svih prikupljenih podataka.

U slučaju da građani nisu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis.

Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno.

Više podataka o broju stanovnika, domaćinstava i stanova biće objavljeno posle oktobarskog popisa, a popisivači će na prva vrata pokucati već u subotu u 8 sati.

XS
SM
MD
LG