Linkovi

U Srbiji više od 2,2 miliona bespravnih objeka


Arhiva, ilustracija

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da u Srbiji ima više od 2,2 milona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona, a do danas ozakonjeno 45.000.

Rok za okončanje ozakonjenja objekata je do kraja mandata Vlade Srbije, a za popis kraj marta 2017. godine, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

“Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno," rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana.

Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 miliona evra, a da je do sada za to je dobijeno 1,2 milijarde dinara, od čega je 70 odsto išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.

“Prihod od taksi će iznositi još najmanje 15 milijardi dinara ili više od 100 milona evra. To je novac za nove deonice autoputa, škole, kalalizacije, obdaništa i slično," naglasila je Mihajlović.

Sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje angažovano je 1.056 ljudi za popisivanje nelegalno izgrađenih objekata, a Mihajlović kaže i da su opštinske samouprave i gradovi obavili svoj deo posla.

Dodala je da su skoro 90 odsto objekata porodične kuće i stanovi, koji su građeni u prethodnih 30 ili 40 godina.

Ona je objasnila da za sada ne postoje procene za rušenje, da ih "nismo u tom smislu toliko gurali koliko smo gurali da završe popis", rekla je Mihajlović.

Kad je reč o Beogradu, naveli su da imaju još oko 1.000 nepopisanih bespravnih objekata, a da je do danas na teritoriji glavnog grada popisano 21.451 bepravanih objekata.

XS
SM
MD
LG