Linkovi

Eskobar i Lajčak u Prištini traže deeskalaciju nasilja, brzo izbore na severu Kosova i povratak dijalogu


Pregovarači EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar u Prištini
Pregovarači EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar u Prištini

U Prištini su se u ponedeljak sastali premijer Kosova Aljbin Kurti i američki i evropski pregovarači, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak. Nakon sastanka Kurti nije davao izjave novinarima, a Lajčak je istakao kako su se pregovarači "nažalost ponovo u Prištini da bi rešili krizu umesto normalizacije odnosa, i da to nisu dobre vesti"

"Ispred EU i SAD smo tu da pomognemo da se nađe rešenje. Predstavili smo predloge u 3 tačke: deeskalaciju situacije na terenu, brzo organizovanje novih izbora na severu Kosova i povratak dijalogu", naveo je Lajčak.

On je rekao da su razgovori sa premijerom Kosova bili "dugi, iskreni i teški i da je misija tek počela".

Na pitanje da li je bilo dogovora oko izbora na severu Kosova, Lajčak je odgovorio: "Da je bilo dogovora, ja bih to objavio".

Američki predstavnik Gabrijel Eskobar naveo je da vidi toliko sloge među transatlantskim saveznicima i SAD, EU NATO prijateljima Kosova, i da svi imaju iste zahteve.

"Nadamo se da će nas čuti", rekao je Eskobar.

Uz istu napomenu da je njihova misija tek na početku, Eskobar je dodao da je on tu kao neko ko podržava Kosovo, kao neko ko je najviše podžavao kosovski suverenitet i da samo želi da ih sagovornici čuju.

Na pitanje zašto je na početku podržao izbore, Eskobar je odgovorio:"Mi poštujemo autoritet Vlade Kosova, poštujemo ustavnu strukturu Kosova i da nema obaveznog glasanja u ovoj zemlji, ali kao što je Lajčak rekao, jedna je stvar poštovati zakon, a druga je harmonija između etničkih grupa. Tražimo način da idemo napred."

Oni će se u utorak sastati i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i - prema planu - uputiti se na sever Kosova, gde traju protesti Srba.

Eskobar i Lajčak u Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Turski bataljon u ponedeljak je stigao na Kosovo, na zahtev NATO-a, kao pojačanje KFOR-u posle nedavnog nasilja u kojem je povređeno 30 pripadnika snaga NATO misije. Tursko ministarstvo odbrane u nedelju je objavilo video snimak trupa sa obeležjima KFOR-a kako napuštaju Tursku i stižu na Kosovo, prenela je agencija Asošijeted pres.

Nakon nasilja, NATO je saopštio da će poslati još 700 vojnika na Kosovo. Veći deo pojačanja činiće oko 500 pripadnika turske 65. pešadijske brigade, saopšteno je u ponedeljak iz alijanse.

Turski bataljon će u početku biti stacioniran u kampu Sultan Murat u Prizrenu, i ostaće na Kosovu "dok god je potrebno", saopštio je NATO.

KFOR je u ponedeljak saopštio da je 15 od 19 italijanskih vojnika, koji su povređeni u napadima na pripadnike NATO misije proteklih dana, vraćeno u Italiju na dalje lečenje. Ostali će se oporavljati u bolnici u sjedišu KFOR-a i uskoro će se vratiti svojim dužnostima , navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da su vojnici povređeni dok su ispunjavali svoje zadatke, "intervenišući" između strana, u skladu sa mandatom KFOR-a, zasnovanim na rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Radnici opštine Zvečan simbolično su se i u ponedeljak ujutro upisivali u knjigu evidencije kako bi pokazali da su i u ponedeljak bili na radnim mestima u opštini, dok se nastavlja protest Srba.

Pripadnici KFOR-a uklonili su u ponedeljak u Zvečanu bodljikavu žicu sa glavnog puta koji vodi ka opštinskoj zgradi. Nedugo zatim policijsko vozilo došlo je do zgrade opštine Zvečan kako bi dostavilo hranu policajcima koji se tamo nalaze od 26. maja.

Međutim, okupljeni građani nisu dozvolili da se policijsko vozilo vrati nazad i ono je vraćeno isped opštinske zgrade. Na sporednim ulicama i dalje se nalazi bodljikava žica, kao i metalna ograda.

Maturanti Osnovne škole Vuk Karadžić u Zvečanu maturu proslavljaju ispred opštinske zgrade, Kosovo, 5. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)
Maturanti Osnovne škole Vuk Karadžić u Zvečanu maturu proslavljaju ispred opštinske zgrade, Kosovo, 5. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)

U međuvremenu, maturanti osnovne škole "Vuk Karadžić" u Zvečanu su maturu proslavljali ispred opštinske zgrade u Zvečanu, javio je dopisnik Glasa Amerike Budimir Ničić.

XS
SM
MD
LG