Linkovi

Vučić posle sastanka sa Lajčakom: Srbija nastavlja da vodi politiku očuvanja mira i stabilnosti


ARHIVA - Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak u Beogradu, 17. oktobar 2022. (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)
ARHIVA - Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak u Beogradu, 17. oktobar 2022. (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u utorak da je tokom razgovora sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom ponovio da "Srbija uporno nastavlja da vodi odgovornu politiku mira, ali da će se boriti za istinu".

"Još jedan otvoren i konkretan razgovor sa Miroslavom Lajčakom o sve većim izazovima pred nama, položaju srpskog naroda, dešavanjima na Kosovu i Metohiji i sve manjem prostoru za rešavanje otvorenih pitanja kroz konstruktivan dijalog i poštovanje međunarodnog prava", naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

On je ponovio da za Srbiju "nema povlačenja i kompromisa kada je reč o zaštiti naroda i nacionalnih interesa".

"Kao naš dugogodišnji partner, Lajčak zna da će se Srbija boriti uvek i na svakom mestu za svoj narod, zemlju i istinu. Mi drugu otadžbinu nemamo, niti možemo ići drugim putem", dodaje se u objavi.

Sastanak Vučića i Lajčaka u Mostaru prethodi novoj rundi dijaloga izaslanika Beograda i Prištine koji će biti održan kasnije tokom nedelje u Briselu, a kako je najavljeno - razgovaraće se o jednostranoj odluci Prištine da ukine korišćenje dinara na području Kosova.

Specijali izaslanik Lajčak je, najavljujući taj susret, u objavi na Fejsbuku naveo da očekuje da obe strane dođu na sastanak "otvorenog uma".

"Kasnije ove nedelje, ugostiću glavne pregovarače Kosova i Srbije na još jednoj rundi razgovora kako bi se pronašlo privremeno rešenje za ljude pogođene odlukom Centralne banke Kosova. Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenog uma, fleksibilne, sa pristupom orijentisanim na rešenje i utemeljenim na idejama predstavljenim tokom prethodnih sastanaka", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Posle prethodnog susreta delegacije Beograda i Prištine u Briselu održanog 4. aprila, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da Kosovo i Srbija nisu uspeli da se dogovore oko pitanja upotrebe srpskog dinara na teritoriji Kosova.

"Priština nije pokazala dovoljno volje za dogovor", rekao je Petković na konferenciji za medije.

On je istakao da će srpska strana nastojati da se nastavi rad Poštanske Štedionice Srbije na Kosovu kako bi Srbi dobili plate, penzije i drugu pomoć.

S druge strane, glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da se Kosovo saglasilo sa predlogom Miroslava Lajčaka, a da je Srbija zatražila dodatno vreme.

"Srpska strana je tražila više vremena iz razloga što nisu imala ovlašćenja za odlučivanje. Prošle nedelje je srpskoj strani postalo jasno da se sledeći sastanak može održati samo ako dođu sa idejama za kompromis. Nažalost, i danas imamo velike razlike", rekao je Bisljimi.

"Dok je kosovska strana razgovarala o opcijama po kojima građani Srbije mogu da dobiju dalju finansijsku podršku od Srbije, srpska strana je delovala kao advokat Poštanske štedionice Srbije i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje te banke, što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana", naglasio je pregovarač Prištine.

Bisljimi je preneo da je Lajčak, videvši nemogućnost postizanja kompromisa, izneo konsolidovan predlog, za koji Priština smatra da je konstruktivan i na dobrom putu da dovede do rešenja koje najviše odgovara građanima Srbije na Kosovu, a u isto vreme poštuje Uredbu Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara u platnom prometu.

XS
SM
MD
LG