Linkovi

O’Brajen za Glas Amerike: SAD očekuju mirne i fer izbore u Srbiji, OEBS pažljivo prati proces


Džejms O’Brajen, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Džejms O’Brajen, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju

Amerika očekuje da izbori u Srbiji budu sprovedeni u skladu sa pravilima, da proteknu u mirnoj atmosferi i da budu fer, a od nove vlade u Beogradu da nastavi razgovore o normalizaciji odnosa sa vlastima u Prištini i put evropskih integracija, rekao je za Glas Amerike Džejms O’Brajen, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

“OEBS ima brojnu izbornu misiju u Srbiji i pažljivo će pratiti kako se izbori sprovode. Očekujemo da će biti međunarodnih komentara u vezi tim kako su se izbori odvijali, rekao je O’Brajen, odgovarajući na pitanje srpskog servisa Glasa Amerike.

Izbori u Srbiji, parlamentarni, pokrajinski u Vojvodini, kao i u više od 60 gradova i opština među kojima je Beograd, biće održani u nedelju, 17. decembra.

”Srpski narod će glasati kako želi. Očekujemo od vlade da se pridržava sporazuma koje je sklopila u vezi sa Kosovom. U poslednjih nekoliko meseci, videli smo određeni napredak u tome. Znate, neke od ključnih spornih stvari počinju da se rešavaju – registarske tablice, carina, obraci... Potrebno je da se to nastavi kad nova vlada preuzme dužnost, ali moramo da vidimo i dalji napredak”.

O’Brajen je istakao da budućnost balkanskog regiona leži u jedinstvenom evropskom tržištu i članstvu u EU.

“Ali ja ne glasam, a do tih odluka će proći još više godina. Da bi se zaista pridružile jedinstvenom evropskom tržištu, potrebno je da dve strane razreše razlike, priznaju granice i saglase se da će sarađivati. Očekujemo da iznova rade na tome - počevši sada sa obavezama koje su već preuzeli”.

Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, O’Brajen je kazao da SAD očekuju smanjenje napetosti na severu Kosova, u oblastima gde se nalazi brojno srpsko stanovništvo.

“To je oblast u kojoj je ojačan KFOR, snage NATO-a. I evropska misija EULEKS takođe je veoma aktivna u poslednje vreme. Dakle, nijedna strana nema razloga da tamo izaziva tenzije, a taj prostor treba da ostane miran”, rekao je on.

Kao jednu od mera za smanjenje napetosti, O’Brajen je naveo povratak Srba u javne institucije.

“Srpski građani Kosova koji žive u tom regionu trebalo bi da budu dobrodošli nazad u javne institucije i to će smanjiti napetosti. A onda je, iskreno, pred obema stranama veliki posao da se postaraju da nastave put normalizacije koji je dogovoren prošlog marta u Ohridu. Dakle, ima posla”.

O’Brajen je kazao i da će Amerika nastaviti da naglašava koliko je važan “završetak tog posla narednih meseci”.

“Ali šira slika je da su njihove ekonomije već povezane sa Evropskom unijom i sada treba da sprovedu reforme i da se obavežu da će biti deo te zajednice. I dok to budu radili, mislim da će se tenzije smanjiti i da će imati normalniji odnos”.

Početkom decembra, EU je zatražila od Evropske komisije i specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka da u pregovaračko poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije, do kraja januara naredne godine, hitno budu uvrštene i obaveze iz Ohridskog sporazuma.

U nacrtu u koji je Glas Amerike imao uvid preporučeno je da Ohridski sporazum i njegov aneks, kojima su definisani koraci na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, budu uvršćeni u očekivanja i obaveze obe strane.

Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima Srbije obuhvata susedske odnose - odnosno regulisanje relacija sa Kosovom koje je od Srbije proglasilo nezavisnost 2008.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se, ukoliko sve tačke sporazuma budu uvršćene u prelazna merila tog poglavlja, vrata EU za Srbiju zatvaraju, dok su funkcioneri iz Brisela rekli da se ne radi o novini i da je to do dogovoreno 20. marta u Ohridu.

„Za Srbiju će to ići kroz poglavlje 35 njenog pregovaračkog okvira, a za Kosovo kroz specijalnu grupu za normalizaciju“, rekao je Đozep Borelj, šef diplomatije EU, 20. marta ove godine.

XS
SM
MD
LG