Linkovi

Mediji grupacije UM - N1, Nova S i Danas - u znak protesta bojkotuju predizborni marketing


Logo grupacije United Media. (Grafika: N1)
Logo grupacije United Media. (Grafika: N1)

Grupacija Junajted medija (United Media), u čijem sastavu u Srbiji funkcionišu televizije N1 i Nova S, kao i dnevnik Danas, saopštila je da svi mediji u njenom sastavu tokom predstojeće predizborne kampanje u Srbiji neće objavljivati političko oglašavanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar, kada će biti održani i lokalni izbori u 65 lokalnih samouprava, uključujući i Grad Beograd.

U predizbornom periodu, mediji UM će "izveštavati kao i do sada, profesionalno i uz poštovanje najviših novinarskih standarda", navodi se u saopšenju. "Ostaće posvećeni predstavljanju različitih mišljenja, kulturi dijaloga i prilici da svaka strana koja učestvuje na izborima iznese svoj program i stav".

Odluka o bokotu doneta je zbog opšteg stanja na medijskoj sceni" Srbije i "ugroženosti naših novinara i urednika koji su svakodnevno meta napada funkcionera vladajuće koalicije i prorežimskih medija".

"Mediji u okviru United Media grupe ne žele da prikazuju predizborno oglašavanje predstavnika vladajućih opcija u Republici Srbiji", precizira se. "Kako bi izbegli potencijalne optužbe za diskriminaciju u predizbornom programu nećemo emitovati politički marketing ni jedne političke opcije".

Pozivaju predstavnike vlasti da "posle više godina bojkota naših medija, u ovoj izbornoj kampanji stanu pred naše novinare i omoguće građanima Srbije da se podsete kako to izgleda kada im se postavljaju pitanja na koje nema unapred spremljenog odgovora".

UM podseća da su tokom proteklih godina, novinari njihove grupacije "kontinuirano etiketirani i napadani od strane provladinih medija, najviših državnih zvaničnika, provladinih udruženja građana i nominalno nezavisnih regulatora".

"Ove bezobzirne kampanje koje ugrožavaju bezbednost naših zaposlenih su prećutno ili izričito odobrene od predstavnika vlasti i nadležnih institucija, koje su ostale neme na zahteve da postupe u skladu sa svojim dužnostima. Na svim relevantnim listama medijskih sloboda, Srbija je zato među poslednjim državama u Evropi", saopštava UM naglašavajući da svi mediji u okviru UM "insistiraju na nezavisnom, profesionalnom i tačnom izveštavanju, u skladu sa najboljim međunarodnim standardima".

Junajted medija navodi da je najjača medijska grupacija u Jugoistočnoj Evropi sa 55 TV kanala i velikim brojem portala, radio-stanica i štampanih izdanja.

XS
SM
MD
LG