Linkovi

NBS: MMF odobrio Srbiji dvogodišnji stendbaj aranžman


ARHIVA - Tabla sa simbolom Međunarodnog monetarnog fonda
ARHIVA - Tabla sa simbolom Međunarodnog monetarnog fonda

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji stendbaj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote zemlje u toj instituciji u trajanju od 24 meseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Odbor je istovremeno pozitivno ocenio ostvarene rezultate u okviru trećeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike.

Nadovezujući se na postignute rezultate i reformsku agendu, novi aranžman sa MMF zamenio je postojeći Instrument za koordinaciju politike, uz odgovarajuća prilagođavanja makroekonomske politike kojima se uvažavaju aktuelni izazovi na globalnom nivou, a novi aranžman predstavlja i podršku za dalje sprovođenje strukturnih reformi, s fokusom na sektor energetike.

Ciljevi ekonomskog programa Srbije za period 2023-2024. godine, koji su podržani novim stendbaj aranžmanom, usmereni su na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede na energetsku krizu kroz sprovođenje odgovarajuće energetske politike, reforme u domaćem energetskom sektoru i napodsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku, navodi se.

"Dobri mehanizmi odbrane od rizika"

MMF je ocenio da srpska ekonomija ima dobre mehanizme odbrane od rizika, uključujući adekvatne devizne rezerve, umereni nivo spoljnog i javnog duga, kao i dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sektor.

Ocenjeno je da je reakcija monetarne politike odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka, kao i da tekuće pooštravanje monetarne politike ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije.

Odobreni stendbaj aranžman biće dodatna podrška u suočavanju sa globalnim rizicima i pozitivan signal za sve potencijalne investitore, kao još jedan pokazatelj posvećenosti Vlade i NBS odgovornom vođenju ekonomskih politika, izjavila je povodom odluke MMF guvernerka Jorgovanka Tabaković, prenosi FoNet.

Ona je poručila da u Srbiji nastavljamo da čuvamo stabilnost i sprovodimo reforme, uz punu koordinaciju politika i neophodnu diversifikaciju izvora finansiranja u aktuelnim globalnim uslovima i ukazala da se izazovi i rizici nisu smanjili, ali je to samo pojačalo našu rešenost da istrajemo i dalje stvaramo uslove za prosperitet građana i privrede.

Mali: Očekivana odluka MMF-a

Zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora MMF-a o odobravanju ranije dogovorenog stend baj aranžmana Srbiji odlična je vest za nas i predstavlja kontinuitet saradnje naše zemlje sa ovom važnom međunarodnom institucijom, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Ovakva odluka borda je bila očekivana nakon dvonedeljnih razgovora sa stručnjacima MMF u Beogradu tokom kojih su se uverili u stanje srpskih javnih finansija i našu rešenost da reforme privedemo kraju", ocenio je Mali odluku koja je stigla iz Vašingtona, navodi se u saopštenju.

On je istakao da ceni opredeljenost MMF da bude podrška Srbiji tokom aktuelne krize, podrška u očuvanju do sada postignutih rezultata i podstrek da što bezbolnije prođemo kroz ovaj, kako je rekao, turbulentan period.

Mali je podsetio da je tokom Misije MMF u oktobru dogovoreno da se aktuelni Instrument za koordinaciju politike zameni dvogodišnjim stend baj aranžman ukupne vrednosti oko 2,4 milijarde evra od čega će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja.

"To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači očuvanje stabilnosti i dodatnu sigurnost", ocenio je Mali, prenosi FoNet.

On je istakao da je novi aranžman i sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim reformama, s fokusom na veća ulaganja u sektor energetike koji je i jedan od generatora svetskih ekonomskih nestabilnosti.

XS
SM
MD
LG