Linkovi

Vučić u Beču na sastanku o migracijama sa premijerima Austrije i Mađarske: Srbija pouzdan partner


Sastanak saveznog kancelara Austrije Karla Nehamerona sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Beču, 7. jula 2023. (Foto: FoNet)
Sastanak saveznog kancelara Austrije Karla Nehamerona sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Beču, 7. jula 2023. (Foto: FoNet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je boravio u poseti Austriji, da je Srbija dokazala da je snažan, pouzdan i ozbiljan partner.

Vučić je u austrijskoj prestonici učestvovao u trilateralnom sastanku sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Trojica državnika razmatrala su pitanja ilegalnih migracija, evropske integracije Srbije, energetsku bezbednost i jačanje drugih vidova saradnje.

Vučić je izjavio da je Beograd spreman da i dalje radi na sprečavanju iregularnih migracija, naročito na granici sa Severnom Makedonijom, i naveo da je zahvaljujući saradnji Beča, Budimpešte i Beograda za prva četiri meseca ove godine u Austriji za 18 odsto manje tražilaca azila nego u 2022.

Nehamer: Zaustavljen rast broja migranata

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je Austrija sa Mađarskom i Srbijom uspela da zaustavi trend porasta broja migranata i zahvalio Srbiji što je ukinula bezvizni režim za državljane Indije i Tunisa, jer se to odrazilo na smanjenje broja migranata u Austriji.

Na konferenciji za novinare sa Vučićem Orbanom posle sastanka o migracijama, Nehamer je rekao da je bilo potrebno utvrditi da sistem azila Evropske unije ne funkcioniše i da je zato bitna saradnja.

"Naše zemlje su teško pogođene nelegalnom migracijiom, mi smo dugo ukazivali na to i nije bilo lako da se stvori svest o tome u okviru EU", kazao je Nehamer i dodao da je sada tema migracije na evropskoj agendi.

Naglasio je da će se nastaviti policijska saradnja.

"Ljudski cilj je da zaustavimo smrt, mislim i na smrt ljudi u Sredozemlju. Moramo tu da sarađujemo i sa drugim državama i smanjimo pritisak na Zapadni Balkan", kazao je Nehamer.

Orban: Mađarska štit Evrope od migracionog pritiska

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da njegova zemlja štiti Evropu od migracionog pritiska i da bi bez Srbije i Mađarske u Austriji, Nemačkoj i Holandiji bilo nekoliko stotina hiljade migranata više nego sada.

Orban se na Samitu o migracijama u Beču zahvalio Srbiji na dosadašnjoj saradnji i ocenio da se Mađarska ne štiti samo od migranata, već i od Brisela.

"Mađarski model je jednostavan i efikasan: branite svoje granice i zaustavite ilegalne migracije. Ukoliko budemo morali, uradićemo to sami", napisao je Orban na Tviteru.

Prema Orbanovim rečima, na spoljašnjim granicama Evropske unije zaustavljeno je 330.000 migranata, od čega 270.000 na srpsko -mađarskoj granici.

"U Mađarskoj imamo efikasan sistem i ne bi trebalo da ga zamenimo nekim neefikasnim iz Evrope. Nećemo imati logore migranata", poručio je Orban.

Ovo je treći trilateralni samit Austrije, Mađarske i Srbije posvećen borbi protiv nelegalnih migracija. Prethodna dva održana su u Budimpešti i u Beogradu.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.

XS
SM
MD
LG