Linkovi

Zapadni Balkan: Ugrožena sloboda medija


Novinari na zapadnom Balkanu rade u neprijateljskom okruženju koje direktno utiče na njihovu mogućnost kritičkog i nezavisnog izvještavanja, presudnog za demokratsko društvo, kaže se u danas objavljenom izvještaju organizacije Human Rajts Voč.

Organi vlasti u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji trebali bi odmah poduzeti korake u cilju stvaranja bezbednih uslova za rad medija i stati na kraj nekažnjivosti za krivična djela protiv novinara.

U izvještaju na 69 stranica pod naslovom “Teška profesija: sloboda medija na udaru”, dokumentuju se fizički napadi i pretnje, uključujući i pretnje smrću, sudske tužbe u cilju kažnjavanja te kampanje blaćenja, na čijoj su meti novinari u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Izvještaj je zasnovan na intervjuima sa 86 novinara, od kojih većina izveštava o osetljivim temama, poput ratnih zločina i korupcije, u te četiri zemlje zapadnog Balkana. Hjuman Rajts Voč je dokumentovao i nekoliko slučajeva napada na medijske kuće na internetu koje su se kritički izražavale u odnosu na vlade. Ni u jednoj od tih zemalja se ne sprovode adekvatne istrage niti se adekvatno procesuiraju napadi na novinare, utvrdio je Hjuman Rajts Voč.

“Zemlje zapadnog Balkana već dve decenije glasno najavljuju svoje okretanje ka demokratiji, ali zastrašivanjem i napadima na novinare guši se demokratija”, kaže Lidija Gal, istraživači za Balkan i istočnu Evropu pri organizaciji Hjuman Rajts Voč. “EU bi trebala u sklopu procesa pregovora za članstvo u EU da izvrši pritisak na zemlje Zapadnog Balkana da zaustave zastrašivanje i procesuiraju krivična dela protiv novinara.

Organi vlasti u zemljama zapadnog Balkana imaju obavezu da štite novinare i stvaraju bezbednu sredinu u kojoj mogu izveštavati bez mešanja od strane vlasti, kaže Hjuman Rajts Voč. To je posebno odlučujuće u jednom krhkom regionu kakav je Zapadni Balkan, sa svojom novijom istorijom ratova u kojima su vlasti koristile medije kao propagandno sredstvo. Iako se mnogo toga izmenilo, atmosfera za medije u mnogim dijelovima zapadnog Balkana još uvijek su karakteristični opasnost i neprijateljski stavovi, a ne poboljšanje stanja u sklopu demokratskog razvoja regiona, utvrdio je Hjuman Rajts Voč.”

Human Rights Watch je u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji dokumentovao obrazac po kojem visoki zvaničnici, uključujući i premijera Crne Gore Mila Đukanovića i predsednika Republike Srpske u Bosni i Hercegovini Milorada Dodika, podižu građanske tužbe protiv novinara i medijskih kuća za klevetu. Cilj tih sudskih tužbi, po svemu sudeći, je da se finansijski kazne kritički nastrojene medijske kuće a novinari zadrže na sudu umesto da rade svoj posao, kaže Hjuman Rajts Voč.

Novinari koji izveštavaju o osetljivim temama su predmet kampanja blaćenja u provladinim medijima. Jedan provladin dnevni list optužio je jednu novinarku na Kosovu da je srpski špijun i saopštio da je ona „sebi skratila život“ izveštavanjem o tome da li su lokalne vlasti ispunile svoja obećanja iz izborne kampanje.

Žene novinari su meta uvredljivih priča u kojima se koristi seksualno eksplicitno izražavanje. Hjuman Rajts Voč dokumentovao je slučajeve gde je TV-emisijama koje obrađuju aktuelne teme u Srbiji jedino preostalo da prestanu s emitovanjem, zbog, kako su to novinari opisali, pritiska od strane političkih elita. U Srbiji i Bosni i Hercegovini, političko uplitanje uključuje i samovoljne finansijske i administrativne inspekcije medijskih kuća u vezi sa slobodnim izveštavanjem.

Ove četiri zemlje zapadnog Balkana u različitim su fazama pregovora o članstvu. Kako bi ispunile uslove za članstvo u EU, te zemlje moraju da ispune određene kriterijume za članstvo, koji uključuju i poštovanje slobode izražavanja.

“Ako je EU ozbiljna po pitanju svojih kriterijuma za članstvo, ona bi trebalo da poštuje slobode medija i to odredi kao prioritet u svojim pregovorima s Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Crnom Gorom i Srbijom,” izjavila je Gal. “Ako žele da se pridruže EU, njihovi novinari ne bi trebalo pri obavljanju svog posla da rizikuju život i reputaciju.”

XS
SM
MD
LG