Linkovi

Balkanski folklor u predgradju Vašingtona


Sa jedne od
Sa jedne od

Jedna grupa Amerikanaca u Betezdi, jednom od predgrađa Vašingtona, smatra da je, posle dnevnih obaveza, ples najbolje opuštanje - u ovom slučaju balkanski folklorni ples.

Život u Americi nije uvek lak. Distance od kuće do radnog mesta su često velike, zahtevnost na radnom mestu znatna, što ono malo preostalog slobodnog vremena čini izuzetno dragocenim. Jedna grupa Amerikanaca u Betezdi, jednom od predgrađa Vašingtona smatra da je, posle svih tih obaveza, ples najbolje opuštanje - u ovom slučaju balkanski folklorni ples. Davne 1964. Filis Dajamond je sa svojim suprugom Milom Dajamondom osnovala, medjunarodnu folklornu grupu Betezda.

"Grupu smo osnovali pri Odseku za rekreaciju, u okrugu Montgomeri. Sada smo najstariji program u okviru tog odseka. Mada je moj suprug preminuo pre 18 godina program je nastavljen i tokom svih 49 godina organizovali smo izlete i radne grupe, dovodili instruktore folklornog plesa i muzičare iz čitavog sveta. To je jedan od razloga što sada imam priljatelje u zemljama širom zemaljske kugle".

Mnogi od njih su, priča Filis, pre mnogo godina pobegli od komunističkih režima u Madjarskoj, Srbiji, Rumuniji i sa sobom poneli svoje foklorno nasledje. Kako kaže, njoj su najomiljeniji madjarski plesovi. Filis ukazuje da je ovo izvanredna grupa i da ona, uz pomoć drugih članova i prijatelja, još uvek organizuje brojne hepeninge i festivale na kojima nastupaju.

Pored balkanskog folklora, ova grupa izvodi i skandinavski narodni ples, a nastupala je u brojnim ambasadama tih zemalja, te na Nacionalnom foklornom festivalu Institucije Smitsonijan. Filis priča:

„Imam ogromnu kolekciju narodnih nošnji iz zemalja širom sveta. Članovi grupe ih nose dok im objašnjavam odakle su i ispričam im ponešto o kulturi tih zemalja. Jednom je čak 300 naših polaznika i gostiju nastupalo za članove Američkog udruženja za borbu protiv raka. Ovde uglavnom podučavamo jednostavni folklorni ples jer nam je cilj da okupimo što više ljudi.“

Medjunarodna folklorna grupa Betezda je osvojila nagradu Heritižd, na 50 godina starom istoimenom festivalu u Teksasu što je, kako priča Filis, velika čast za nju, njenog sina koji je takodje član grupe i čitavu ekipu, čijih oko sto članova žive u Vašingtonu i okolnim državama Virdžinija i Merilend. Trupa je gostovala u skandinavskim zemljama, Rumuniji, Bugarskoj, Madjarskoj i Čehoslovačkoj a Filis kaže kako se nada da će imati priliku da posete i Srbiju...

“Ovo je moja sprska nošnja, prva koju sam ikada nabavila. Prijateljica mi ju je kupila dok je moj suprug bio u Srbiji."

Upoznajemo jos dve članice grupe...

„Zovem se Agneš Bala poreklom sam iz Madjarske i članica sam grupe već šest ili sedam godina.“

"Zovem se Vika Dejvidson, poreklom sam iz Kanade i igram folklor od 15. godine, a članica sam ove trupe od kako sam se 1998. doselila u Vašington.“

Vika priča da je, dok je kao tinejdžerka živela u Severnoj Karolini, prolazila pored jedne zgrade, čula neku interesantnu muziku i ušla da pogleda šta se zbiva.
Izgledalo je jako teško, ističe ona, ali je jednostavno bila rešena da i sama nauči da pleše u kolu i sada to čini već skoro 50 godina.

Vika nam je pokazala i svoju majicu sa napisom Erzac Kolo, odnosno Lažno kolo, što je ime jedne američke trupe koja pleše balkanski folklor.

„Ovako ja shvatam nošnju, dok većina drugih za nošnju smatra ovo što nosi Filis.“

Još jedna članica trupe, Fejt Tomson Kembel, se još davne 1968. i 1969. godine upoznala sa balkanskom kulturom, kada je kao Fulbrajtov stipendista provela godinu dana u bivšoj Jugoslaviji da bi nakon toga napisala disertaciju o slobodi štampe u bivšim jugoslovenskim republikama i medijskom izveštavanju o temama poput sovjetske invazije na Čehoslovačku, partizanskih aktivnosti tokom Drugog svetskog rata i prekida sa Staljinom i Kominternom.

„Priključila sam se ovoj trupi 1972. godine kada sam se doselila u Vašington, jer sam želela da igram folklor sa Balkana.“

Fejt zaključuje:

Boravak u Jugoslaviji podstakao je moju ljubav prema balkanskoj kulturi. Pre toga sam učila ruski jer volim slovenske jezike, volim taj ples i muziku.“

A na pitanje da li se još seća srpskog Fejt kaže:

"Bilo je odlično u Jugoslaviji pre 40 godina."
XS
SM
MD
LG