Linkovi

Od balerine do uspešnog poslastičara


Megi Osten u svojoj poslastičarskoj radnji
Megi Osten u svojoj poslastičarskoj radnji

Megi Osten je bila profesionalna balerina. Medjutim, kad je teška povreda okončala njenu karijeru, ona je otkrila u sebi drugi talenat.

Megi Osten je uvek volela ples.

„Bilo mi je lako da donesem odluku. Znala sam da želim profesionalno da se bavim plesom.“

Ona je bila članica Frezno baleta u Kaliforniji, a kasnije i prestižnog Džofri baleta u Čikagu. Medjutim, jednog dana 2006. osetila je oštar bol.

Bila je to moja prva sezona sa baletom Džofri i upravo je trebalo da izvedemo 'San letnje noći', kad sam doživela povredu koja me je u suštini trenutno onesposobila.“

Ispostavilo se da je Megi slomila jednu malu kost u stopalu.

„Za balerinu to je kraj karijere. Moja je bila završena.“

Njena druga strast bilo je pravljenje torti.

Upisala je kurs u Francuškoj poslastičarskoj školi u Čikagu gde se zaljubila u pravljenje maštovitih cvetova od šećera. Nakon što je dobila diplomu, Megi se preselila u Vašington da bi bila bliža sestri Džesiki. Uz njenu pomoć počela je da prodaje cvetove od šećera lokalnim proizvodjačima torti, ali je tada odlučila da počne da pravi sopstvene torte. 2012. dve sestre su otvorile biznis u garsonjeri u blizini Vašingtona. Svadbene torte postale su specijalitet Megi Osten.

Te torte imaju čiste linije - sofisticirane su i romantične, ali i veoma originalne.“

Ona ukazuje da njene torte možda izgledaju jednostavno, ali da to u stvari nije slučaj.

„One imaju izuzetne detalje. Elegantne su i jednostavne, ali je za njih potreban precizan rad baš kao i za visoku modu, jer je u pitanju ogroman broj detalja koje možda ne primećujete na prvi pogled.“

Čak i uz pomoć drugih, potrebna su tri dana da se napravi jedna torta. Njeni šećerni cvetovi napravljeni su od specijalne vrste jestivog testa za modeliranje. Inspiraciju pronalazi u prirodi – poput ove ostrige od šećera – kao i u modi. Medjutim, postala je poznata po tipičnim tehnikama karnera što je odraz godina provedenih u baletu.

„Mislim da u baletu postoji estetika koja može da se prenese u rad na tortama.“

Bivša balerina danas uživa praveći torte za svoje lojalne i ekskluzivne klijente. Cene njenih torti kreću se od dve do tri hiljade dolara. Megi takodje drži časove na kojima podučava entuzijaste kako da prave cvetove od šećera. Ona kaže da se konačno pomirila sa prevremenim krajem baletske karijere.

To me još uvek boli. Ali, istovremeno, imala sam divno iskustvo tako da mogu na neki način da se pomirim sa tim.“

XS
SM
MD
LG