Linkovi

Bakrač o odlikovanju: Priznanje za sve što smo uradili od 2006.


Načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Crne Gore Velibor Bakrač sa odlikovanjem koje mu je uručila vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD Lora Kuper (gov.me)

Potpukovnik Velibor Bakrač, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane Ministarstva odbrane, odlikovan je od strane predsjednika Donalda Trampa Ordenom za zasluge (Legion od Merit), najvišim američkim vojnim odlikovanjem koje može dobiti pripadnik strane vojske. U razgovoru za Glas Amerike, Bakrač ističe da je zadovoljan zbog toga što je Crna Gora ispunila sve kriterijume za članstvo u NATO-u

Potpukovniku Bakraču Orden je uručila Laura Kuper, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za dobranu SAD-a tokom 2BS Foruma koji je održan prije nekoliko dana u Budvi. U razgovoru za Glas Amerike, Bakrač ne skriva zadovoljstvo zbog priznanja:

"Priznanje koje sam dobio bilo je iznenađujuće za mene. Nijesam očekivao ovaj nivo odlikovanja od SAD-a i Ministarstva odbrane. Moram reći da to nije samo moje odlikovanje, već priznanje za ono što smo uradili svi zajedno od 2006. godine do danas. Bilo je tu mnogo sati rada, mnogo aktivnosti, mnogo vježbi…Tome su mnogo doprinijeli naša Vojska, službenici u Ministarstvu odbrane i država na ispunjenju svih obaveza i svih zahtjeva koje smo imali da bismo postali punopravna članica NATO-a", ističe Bakrač.

U obrazloženju odluke stoji da je potpukovnik Bakrač dao „izvanredan doprinos službi u svojstvu vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore u SAD, u periodu od septembra 2011. do avgusta 2016. godine“, odnosno „jačanju odbrambene bilateralne saradnje SAD i Crne Gore”. Amerikanci tvrde da je bio besprijekoran u izvršavanju obaveza u Vašingtonu. A kako je on vidio taj period:

"Za tih pet godina bilo je mnogo teško. Imali smo mnogo obaveza i posla. Imali smo mali tim u ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, ali tim koji je bio jedinstven i koji je uspio da odgovori svim obavezama koje smo dobili od političkog rukovodstva. Koordinirao sam po pitanju američkih fondova za pomoć Crnoj Gori, od kojih je bilo i onih koji su na godišnjem nivou izdvajali 2,1 milion dolara pomoći i koji su pomogali da unaprijedimo naš sistem odbrane. Pomoću tih fondova, recimo, napravili smo radare na našoj obali, napravili Operativni centar u Baru i na taj način zaokružili nadzor naše obale i mora", kaže Bakrač.

Kao poseban benefit, Bakrač ističe školovanje više od 120 crnogorskih oficira i podoficira u SAD, koji su naučeno implementirali po povratku u Crnu Goru. Pitali smo ga da li je crnogorsko članstvo u NATO-u rezultat ispunjenja standarda Alijanse, ili, kako ističu kritičari, njene geostrateške pozicije na Mediteranu:

"Geostrateški položaj Crne Gore je svakako nešto što je imalo određenog uticaja na donošenje konačne odluke. Ali, potpuno sam siguran i uvjeren, po svemu onome što smo radili, što radimo danas i što ćemo raditi u budućnosti da je to jednostavno ispunjenje svih kriterijuma koji su bili pred nama. Vjerujte mi da nema govora o tome da nam je bilo ko gledao kroz prste ili da nas je neko iz nekih drugih razloga “gurao” kroz ovu priču. Ovo su, jednostavno, sati i sati, dani i godine koje smo proveli svi mi koje smo bili na svojim mjestima i zadacima, u misijama, na vojno-političkim komitetima", priča Bakrač.

Konačno, Bakrrač tvrdi da tek predstoji posao nakon prijema u članstvo:

"Ovo što će da se obavi 5.juna, nije gotova stvar. Nama tek predstoji jedan važan period pune integracije u NATO i mi ćemo, kao Ministarstvo i Vojska, ovaj period iskoristiti samo za pregrupisavanje snaga i da se uhvatimo u koštac sa svim obavezama koje treba da ispunimo do kraja da bi u punom kapacitetu funkcionisali i na jednakim osnovama donosili odluke i u vojnom i u političkom dijelu NATO-a".

Orden „Legion of Merit“ se od 1942. godine dodjeljuje kao jedno od najvažnijih priznanja za zasluge i dostignuća u službi oružanih snaga SAD-a za poseban doprinos jačanju međunarodne saradnje. Najčešće se dodjeljuje stranim zvaničnicima i diplomatama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG