Linkovi

Poreski obveznici plaćaju renoviranje Bakingemske palate


Bakingemskoj palati u Londonu, glavnoj rezidenciji kraljice Elizabete je očajnički potrebna adaptacija. Vlada planira da poreski obveznici plate za radove, koji će koštati stotine miliona dolara. Ta odluka izazvala je ljutiti odgovor kritičara, koji tvrde da bi, u vreme nacionalne štednje, monarhija trebalo da plati svoje račune.

Za mnoge turiste poseta Londonu nije kompletna bez fotografije ispred Bakingemske palate. Spolja gledana, 300 godina stara zgrada savršeno odgovara najstarijem vladajućem monarhu na svetu.

Ali iza fasade zvaničnici kažu da se palata raspada. Kotlovi su stari više od 30 godina. Oko 160 kilometara električnih kablova instalirano je u 1960-tim, a cevi su napravljene od olova i livenog gvožđa. Sve bi to trebalo da se zameni.

Koliko bi to koštalo? Oko pola milijarde dolara. Britanska vlada je odobrila korišćenje državnih fondova. Međutim, mnogi zakonodavci se pitaju zašto bi poreski obveznici trebalo da plate.

“Procene ukazuju da je ukupna neto vrednost monarhije oko 84 milijardi dolara. Lično bogatstvo kraljice je oko 650 miliona dolara. Tako da mislim da bi trebalo da to bude monarhija, a ne narod", smatra poslanik Škotske nacionalne partije Pol Monahan.

I u vreme štednje, Monahan kaže da je račun neopravdan.

“Samo par metara od mesta na kojem stojimo u ovom trenutku su beskućnici. Oni nemaju domove. “

Ali vlada tvrdi da je održavanje Bakingemske palate od vitalnog značaja za samu Britaniju. Uobičajeno je da Kraljica svečano dočekuje šefove država. Ranije ovog meseca kraljica je bila domaćin kolumbijskom predsedniku Huanu Manuelu Santosu.

Bakingemska palata takođe privlači stotine hiljada turista. Mnogi posetioci kažu za Glas Amerike da su bili iznenađeni kada su čuli za problem u palati.

“S obzirom na mere štednje u celoj zemlji, rekao bih da će prebacivanje teretena poreske obveznike biti teško“

“Mislim da bi definitivno troškovi trebalo biti pokriveni sa obe strane. Vlada bi plaćanjem dobila puno zauzvrat. Turisti će dolaziti a palata je nešto što će uvek želeti da posete."

Radovi će biti obavljeni u fazama, tako da kraljica neće morati da se iseli. A među 775 soba trebalo bi da bude i mesta gde kraljica može da pobegne od buke renoviranja. Zvaničnici kažu da ako se planirani posao obavi, palati neće trebati dodatno renoviranje do 2067. Tada bi princ Villijam, drugi u redu za presto, imao 85 godina.

XS
SM
MD
LG