Linkovi

Bajer kupuje Monsanto za 66 milijardi dolara


Posle meseci pregovora, nemački farmaceutski gigant Bajer konačno je postigao sporazum o kupovini američke kompanije "Monstanto", koja se bavi proizvodnjom semenja i sredstava protiv korova za 66 milijardi dolara. Dve kompanije objavile su da će se udružiti u Njujorku, nazivajući dogovor "istorijskim".

Bajer, iako najpoznatiji po farmaceutskim proizvodima proizvodi i širok spektar sredstava protiv korova i pesticida, tako da će posle ovog spajanja sa Monsantom, poznatim po svom poslu sa semenjem i sredstvom protiv korova glifosatom, nemački gigant zauzimati oko četvrtinu svetskog tržišta semenja i pesticida. Bajer će za svaku deonicu Monstanta platiti 128 dolara u gotovini - što je najveća ponuda te vrste u istoriji. Kada su pregovori počeli ponuda Bajera je iznosila 122 dolara po akciji.

Iako je Monsanto prihvatio ponudu, neophodno je da ugovor potvrde vlasnici deonica, a Bajer je obećao dve milijarde dolara Monsantu ukoliko ne uspe da dobije neohodnu dozvolu regulatornih tela. Nemački gigant očekuje da će dogovor biti finalizovan do kraja sledeće godine. Vlasnici deonica Bajera kritikuju plan, navodeći da će kompanija preplatiti Monsanto i da će izgubiti fokus kada je reč o farmaceutskim proizvodima, i usmeriti se na to da postane agrarni gigant.

XS
SM
MD
LG