Linkovi

Bajden: Ukidanje obaveze nošenja maski "neandertalsko razmišljanje"


U lokalima u Teksasu bilo je obavezno nošenje maski, ali je guverner sada tu obavezu ukinuo
U lokalima u Teksasu bilo je obavezno nošenje maski, ali je guverner sada tu obavezu ukinuo

Predsednik SAD Džo Bajden iskazao je nezadovoljstvo odlukom guvernera Teksasa Grega Abota da ukine obavezu nošenja maski i popusti antipandemijske mere u toj saveznoj državi. Isto je odlučio i guverner Misisipija Tejt Rivs.

"To je velika greška", rekao je američki predsednik komentarišući odluke guvernera Teksasa i Misisipija.

"Dok ostvarujemo napredak u vakcinaciji, poslednje što nam treba je neandertalsko razmišljanje", rekao je Bajden.

Prethodna administracija na čelu sa Donaldom Trampom umanjivala je ozbiljnost pandemije koronavirusa, uprkos tome što je Kovid dobio i predsednik, a nenošenje maske je zapravo prikazivalo politički stav.

Otkako je došao na vlast u januaru 2021, Bajden ponavlja da je nošenje maski i držanje distance neophodno kako bi se sprečilo širenje virusa. Novinarima u Beloj kući je rekao da kod sebe uvek ima najnovije podatke o broju umrlih.

"Do juče je umrlo 511.874 Amerikanaca i umreće još hiljade. Nećemo moći sve da vakcinišemo do leta".

Guverner Teksasa, druge najnaseljenije države u SAD, ukinuo je obavezu nošenja maski iako je Teksas 47. od 50 država po stopi vakcinisanih.​

Rošel Valenski, direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekla je da nije trenutak da se ukidaju restrikcije. Ona je istakla da su narednih mesec ili dva ključni za dalji tok pandemije.

Iako broj inficiranih širom zemlje opada, veći je broj zaraženih novim sojevima virusa koji su zarazniji, što preti celokupnom ostvarenom napretku, rekla je Valenski.

Prema američkom ustavu, Bajden nema ovlašćenja da promeni odluke guvernera saveznih država.

"Federalni sistem znači da centralna vlada ima ograničena ovlašćenja, a savezne države odlučuju o javnom zdravlju", rekla je Meril Čertof, profesorka na Univerzitetu Džordžtaun.

Pre godinu dana, bivši predsednik Tramp je pretio "nacionalnim zatvaranjem" ali je od te ideje brzo odustao.

"Mislim da je to bila politička odluka kako bi se svalila odgovornost na guvernere", kaže Čertof.

Neki žele da federalna vlada ima veća ovlašćenja, ali Čertof upozorava da treba razmišljati o tome da, ako se to desi, takva pravila neće važiti samo četiri godine ove administracije, već narednih 40 godina.

XS
SM
MD
LG